Kasze
Wyświetlanie wszystkich wyników: 3
Naturalne kasze od setek lat królują na stołach Polaków. Choć mogło się wydawać że ziemniaki wyprą kasze z naszego menu, kasze nadal cieszą się ogromną popularnością wśród osób dbających o zdrowie.
Kasze są bogatym źródłem wapnia, cynku, potasu, magnezu i żelaza. Zawierają również witaminy z grupy B (w tym kwasu foliowego) i witaminę E.
Kasza dostarcza także sporą dawkę białka i błonnika, posiłek z dodatkiem kaszy daje uczucie sytości na długo.
Węglowodany zawarte w kaszy to cukry złożone, dzięki temu że nasz organizm trawi je wolniej i stopniowo, nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi.
Kasza idealnie nadaje się do dań jednogarnkowych i warzywnych zapiekanek. Rewelacyjnie komponuję się również z pieczonym mięsem. Kasza ugotowana na mleku, z dodatkiem dżemu lub musu owocowego i orzechów stworzy pyszne, pełnowartościowe śniadanie.