Kiszone
Wyświetlanie wszystkich wyników: 6
Kiszone warzywa od wielu lat królują na polskich stołach. Trudno wyobrazić sobie swojska pajdę chleba z wytrawnym pasztetem, bez dodatku kiszonych ogórków, a tradycyjny, polski obiad nie obejdzie się bez kiszonej kapusty.
Kiszenie jest jedną z najstarszych i najbezpieczniejszych metod przedłużenia trwałości jedzenia. Powszechnie wiadomo że dieta bogata w kiszone warzywa ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Podczas procesu naturalnej fermentacji rozwijają się bakterie kwasu mlekowego, które pozytywnie wpływają na rozwój zdrowej flory bakteryjnej w jelitach. Bakterie probiotyczne wzmacniają również system odpornościowy organizmu.
Kiszenie warzyw eliminuje niektóre substancje uważane w warzywach za niepożądane, np. cyjanki (które maja działanie gazotwórcze) i tioglikozydy. Proces kiszenia zmniejsza również poziom substancji antyodżywczych – kwasu szczawiowego i azotanów. Dzięki temu cenne składniki odżywcze warzyw są lepiej przyswajane przez organizm.