Owoce liofilizowane i suszone bez dodatku cukru

Wyświetlanie wszystkich wyników: 11

Suszenie jest jedna z najstarszych i najbardziej rozpowszechnionych metod utrwalania żywności.
Odpowiednio przeprowadzony proces suszenia pozwala na długo zachować większość naturalnych walorów odżywczych pożywienia, bez konieczności dodawania konserwantów.
Ekologiczne, jabłka, gruszki, banany, ananasy oraz inne owoce przeznaczone na suszenie, zbierane są gdy całkowicie dojrzeją, dzięki temu możemy w pełni skorzystać z ich właściwości odżywczych. Suszone owoce dostarczają naturalny błonnik, składniki mineralne (m. in. potas, żelazo) oraz witaminy, w tym witaminy z grupy B, wit. E, A i C.

Owoce suszone to niezwykle uniwersalny składnik zdrowej diety. Sprawdzą się przede wszystkim jako zamiennik niezdrowych przekąsek. Pyszne chipsy jabłkowe lub suszone banany z łatwością zastąpią popularne smażone chipsy ziemniaczane. Suszone owoce możesz dodać również do deserów, płatków śniadaniowych. Będą znakomitą bazą kompotów, naparów lub słodkiej zupy.

Owoce liofilizowane szybko zdobyły dużą popularność wśród osób dbających o zdrowy tryb życia.
Proces liofilizacji pozwala zachować niemal wszystkie właściwości odżywcze dojrzałych owoców, jednocześnie przedłużając ich świeżość (nawet na 20 lat!).
Liofilizacja jest metodą polegającą na suszeniu pożywienia zamrożonego w bardzo niskiej temperaturze.
Proces liofilizacji opracowano w latach 50 ubiegłego wieku. Amerykańscy naukowcy, pracujący na zlecenie NASA, mieli zadanie znaleźć taki sposób konserwowania żywności by była lekka, zajmowała niewiele miejsca i miała długa przydatność do spożycia, jednocześnie zachowując swój smak i wartości odżywcze.
Podczas liofilizacji zachowuje się struktury chemiczne związków odżywczych (białek, tłuszczów, węglowodanów), co sprawia że utrata witamin jest minimalna. Owoce liofilizowane mają bardzo niską wilgotność – maksymalnie 2%, to właśnie dzięki temu nie rozwijają się w nich szkodliwe bakterie.

Owoce liofilizowane, w przeciwieństwie do świeżych, dostępne są cały rok. Prawidłowo przechowywane są też bardziej odporne na działanie czynników zewnętrznych. Zapakowane w praktyczne opakowania strunowe owoce możesz zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na weekendową wycieczkę lub długą wyprawę.
Chrupiące, liofilizowane owoce będą pyszną przekąską w każdych, nawet najbardziej ekstremalnych warunkach. Owoce liofilizowane możesz wrzucić do owsianki lub musli, wymieszać z jogurtem, dodać do herbaty lub smoothie. Rozkruszone i dodane do naleśników lub placuszków nadadzą im piękny kolor, w ten sposób łatwo „przemycić” dodatkową dawkę owoców.

Nie znalazłeś/aś interesującego Cię produktu?

Zasugeruj dodanie produktu do oferty

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj