Zakwasy
Naturalne zakwasy powstają w wyniku kiszenia (fermentacji) warzyw lub mąki. Proces kiszenia sprawia, że substancje odżywcze zawarte w warzywach są lepiej przyswajalne przez organizm.
Zakwas z buraków jest bogaty w witaminy z grupy B ( w tym B9 i B12) oraz wit. A i E. Zawiera również dużo witaminy C, która wspiera odporność i wspomaga wchłanianie znajdującego się w burakach żelaza.
Zakwas buraczany to nie tylko baza dla pysznej zupy, może być również smacznym i orzeźwiającym napojem. Zakwas z buraka najlepiej pić na zimno, warto doprawić go cytryną, imbirem lub cynamonem. Świetnie smakuję także z dodatkiem chili.
Zakwas na żur i żurek to oczywiście podstawa tych wyśmienitych zup. Tradycyjnie żur gotuję się na wędzące i podaje z białą kiełbasa i skwarkami. Żurek jest lżejszy, dodaję się do niego śmietanę i majeranek, a na koniec wkrawa kiełbasę i jajko.