Potrawy z roślinami strączkowymi

Hummus – pasta z ciecierzycy

Hummus jest potrawą, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Szczególnie chętnie spożywają ją wegetarianie i weganie, ponieważ zawiera sporo wartościowego białka. Jednak warto jej spróbować nawet jeśli nie zrezygnowało się z mięsa, bo łatwo ją pokochać za wyjątkowy orientalny smak. Spożywany zwykle na zimno jako dodatek do pieczywa, chociaż można go też wykorzystać jako …

Hummus – pasta z ciecierzycy Czytaj więcej »

tagi: białko

Pasta do kanapek ze strączków

Opisana poniżej pasta do kanapek, to prosty i smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa, grzanek, krakersów itp. Dzięki wysokiej zawartości białka, jest smacznym i pożywnym dodatkiem zwłaszcza do śniadań. Składniki: Mix ziaren strączkowych Bio Planet – pół opakowania, 1 łyżka koncentratu pomidorowego Bio Food, 1 łyżeczka pasty paprykowo-czosnkowej Dary Natury, 1 duża cebula, Olej rzepakowy …

Pasta do kanapek ze strączków Czytaj więcej »

Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

Zdrowa i chrupiąca przekąska – znakomicie zastępuje chipsy, paluszki lub solone orzeszki Składniki: ciecierzyca Bio Planet 1 szklanka olej/oliwa 4 łyżki przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, papryka ostra (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Szklankę ciecierzycy zalać wodą i zostawić na całą noc (albo dłużej). Po namoczeniu ciecierzycę wypłukać i nalać świeżej wody (3 szklanki). Następnie gotować ok. …

Chrupiąca przekąska z ciecierzycy Czytaj więcej »

Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Proste, jednogarnkowe danie pełne witamin, białka roślinnego i błonnika. Kremowa zupa z soczewicy i pomidorów to sycąca i wyjątkowo pyszna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki. Składniki: Przecier pomidorowy Marchewka Cebula 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku (świeżego lub marynowanego) Pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego Olej do smażenia Pół szklanki soczewicy czerwonej 1-2 łyżki soku …

Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pomidorów Czytaj więcej »

Kiełbasa z białą fasolą

Jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Kojarzy się większości z nas z ogniskiem, wakacjami u babci lub obozem harcerskim. Delikatna biała fasola i aromatyczna wędzona kiełbasa, w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw, to rozgrzewający posiłek idealny na chłodne jesienno-zimowe wieczory. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 2 duże cebule Papryka (jeśli chcesz urozmaicić smak …

Kiełbasa z białą fasolą Czytaj więcej »

Ciasteczka z masła orzechowego i ciecierzycy

Pełne białka i roślinnych kwasów tłuszczowych ciastka to zdrowa alternatywa dla dostępnych w sklepach słodyczy. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, z przepisem powinny poradzić sobie nawet dzieci (oczywiście pod nadzorem dorosłego opiekuna). Składniki: Szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 duży banan 2 łyżki masła orzechowego Pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć) 1/3 tabliczki …

Ciasteczka z masła orzechowego i ciecierzycy Czytaj więcej »

Zupa z czarnej soczewicy a’la dhal

Mianem Dhal nazywane są rożnego rodzaju dania kuchni hinduskiej na bazie roślin strączkowych. Zupa z czarnej soczewicy a’la dhal jest gęsta i niezwykle pożywna, zawiera dużo sycącego białka i błonnika. Dania tego typu warto przygotować w większej ilości -zupa rewelacyjnie smakuję na drugi dzień po ugotowaniu, można ją też mrozić. Składniki: 2 szklanki czarnej soczewicy …

Zupa z czarnej soczewicy a’la dhal Czytaj więcej »

Makaron z zielonego groszku w sosie jogurtowym

Prosty przepis na pożywny obiad dla całej rodziny. Ser feta i jogurt tworzą aksamitny sos, który świetnie podkreśla delikatny smak makaronu z zielonego groszku. Składniki: Makaron z groszku zielonego 250g 4 garści ugotowanego zielonego groszku 350 g gęstego jogurtu naturalnego (lub serka skyr) 150-200g sera feta 2 garści orzeszków piniowych (zamiennie nasion słonecznika) 2 łyżki …

Makaron z zielonego groszku w sosie jogurtowym Czytaj więcej »

Ciasto czekoladowe z fasoli

Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu. Ten czekoladowy deser to wspaniały pomysł na dodatkową porcję warzyw i owoców. Warto o nim pamiętać gdy “przypadkiem” ugotujesz trochę za dużo fasoli do obiadu 🙂 Składniki na ciasto: Około 240 g ugotowanej fasoli, najlepiej sprawdzi się czerwona fasolka lub fasola adzuki …

Ciasto czekoladowe z fasoli Czytaj więcej »

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the compare bar
Porównaj