Zdrowe Dodatki do Żywności
Wyświetlanie jednego wyniku
Ksylitol i erytrol to substancje słodzące naturalnie występujące w przyrodzie. Ksylitol pozyskiwany jest z brzozy i z kukurydzy. Erytrol natomiast wytwarzany jest głównie z pszenicy oraz skrobi kukurydzianej.
Ksylitol ma o 40% procent mniej kalorii niż biały cukier, ma również znacznie niższy indeks glikemiczny – nie więcej niż 8 IG. Eytrol jest całkowicie eliminowany z organizmu, dzięki temu nie zwiększa ilości kalorii w daniu.
Obie substancje słodzące nie powodują nagłych skoków poziomu cukru we krwi.
Słodząc potrawy ksylitolem możemy używać go w takich samych proporcjach jak cukier. Erytrol jest odrobine mniej słodki, słodkość erytrolu odpowiada około 75% słodkości cukru. Jeśli przepis wymaga 100g cukru, zastępujemy go 120g do 140g erytrolu.
Ekologiczne kakao to pyszny dodatek do napojów i deserów. Wspaniale podkreśli również smak domowego Chili con carne
Razowa bułka tarta z powodzeniem zastąpi te dostępne w marketach. Ma zdecydowanie lepszy skład i nadaję potrawa wyśmienitej chrupkości.
Baza do bulionu warzywnego to wspaniałe rozwiązanie dla wszystkich zabieganych pasjonatów zdrowego trybu życia. Warto mieć w swoje spiżarni gotową warzywną bazę, która przyspieszy gotowanie zup, sosów lub risotto.