Rośliny Strączkowe
Fasola, groch, soczewica, soja i ciecierzyca to najlepsze źródło białka roślinnego!
Strączki zawierają niemal wszystkie niezbędne aminokwasy, co sprawia że są świetną alternatywą dla mięsa.
Rośliny strączkowe są wyjątkowo odżywcze i pełne witamin. W strączkach znajdziesz witaminy z grupy B, witaminę A, E i K a także wit. C (której najwięcej jest w zielonym groszku).
Strączki są również bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, magnez, jod, potas oraz żelazo. Kolejną zaletą warzyw strączkowych jest ich niski indeks glikemiczny, co oznacza że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Ciecierzyca, fasola, groch, soczewica i soja łatwo komponują się z większością dań. Strączki możesz dodać do sałatek i surówek, podać z sosem pomidorowym, zapiec razem z makaronem lub kaszą, zmielić na pyszną pastę do kanapek albo dip do warzyw, możesz też na ich bazie stworzyć pyszne ciasta i ciasteczka!