Opisana poniżej pasta do kanapek, to prosty i smaczny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa, grzanek, krakersów itp.
Dzięki wysokiej zawartości białka, jest smacznym i pożywnym dodatkiem zwłaszcza do śniadań.
Składniki:
- Mix ziaren strączkowych Bio Planet – pół opakowania,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego Bio Food,
- 1 łyżeczka pasty paprykowo-czosnkowej Dary Natury,
- 1 duża cebula,
- Olej rzepakowy (do smażenia),
- Przyprawy : sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
Potrzebne akcesoria:
- Blender
Przygotowanie:
Mix ziaren strączkowych zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc do namoczenia. Na następny dzień dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania miękkości wszystkich strączków.
W międzyczasie podsmażamy cebulkę aż się zarumieni.
Ziarna odcedzamy z wody, wyjmujemy liść laurowy oraz ziele angielskie i blendujemy na gładką masę. Następnie do uzyskanej masy dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę pasty paprykowo – czosnkowej, łyżkę oleju rzepakowego, oraz wcześniej podsmażoną na złoty kolor cebulę.
Całość ponownie blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem według uznania. Pastę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki.
Najlepsze walory smakowe, pasta uzyskuje na drugi dzień.