Karkówka w marynacie z pasty paprykowo-czosnkowej, z ryżem basmatti i sosem miodowo-musztardowym

Składniki:

Potrzebne akcesoria

  • Blender
  • Patelnia grillowa

Przygotowanie:

Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, następnie przygotowujemy marynatę.
Do miseczki wkładamy dwie łyżki pasty czosnkowo – paprykowej, jedną łyżkę oleju i pół łyżeczki soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową marynatą dokładnie nacieramy karkówkę i odstawiamy ją do lodówki na minimum 1,5 godziny.

Ryż basmati gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. W kolejnym kroku przygotowujemy warzywa do sałatki.
Miks sałat umieszczamy w dużej misce, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, oraz rozproszoną w półksiężyce cebulę. Na wierzch kruszymy ser pleśniowy typu lazur.
Następnie, przygotowujemy sos do sałatki – do wysokiego naczynia wlewamy dwie łyżki musztardy, 200ml wody, dwie łyżki miodu cytrynowego i jedna łyżka oleju. Całość blendujemy do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed jej podaniem.

Po wyciągnięciu z lodówki karkówki, smażymy ją na patelni grillowej po około 8 minut z każdej strony.
Całość dania składamy na talerzu i zdobimy według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj