Marchewka glazurowana w miodzie

Marchewka w naprawdę pysznym wydaniu. Nadaje się jako dodatek do mięs pieczonych, makaronu, lub jako samodzielna przekąska. Zaskakuje smakiem i sprawia, że zwykłe danie staje się wykwintne. W dodatku, do jej przyrządzenia potrzebne jest niewiele składników, które zwykle mamy w domu.

Składniki:

Przygotowanie:

1. Marchewki dokładnie umyć. Jeśli nie są stare i mocno brudne najlepiej zostawić je ze skórką. W innym przypadku obrać. Odciąć końcówki i przekroić wzdłuż i w poprzek na połówki.
Gotować w lekko osolonej wodzie przez kilka minut. Ważne żeby ich nie rozgotować – marchewki po wyjęciu z wody muszą pozostać półtwarde.

2. Na dużej patelni rozgrzać masło. Gdy masło się rozgrzeje, przełożyć na patelnie marchewki, następnie dodać miód.

3. Smażyć na niewielkiej mocy aż marchewki zaczną się karmelizować (brązowieć). Trwa to 10-15 minut i trzeba je często mieszać, aby ich nie przypalić.
Pod koniec smażenia można dodać trochę posiekanego świeżego rozmarynu.

4. Gotowe marchewki podawać od razu po zrobieniu. Można je dodatkowo polać sosikiem z miodu i masła, który wytworzy się na patelni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj