Składniki:
- Płatki owsiane Bio Babalscy – 3/4 szklanki
- Kaszka manna z samopszy Bio Babalscy – 1/4 szklanki
- Dżem np. truskawkowy bez cukru (przetwory owocowe bez dodatku białego cukru -> klik!)
- Miód lipowy Miody Suszka – 2 łyżki
- Jajka – 2 sztuki
- Jabłko – 1 duże lub 2 małe
- Kefir lub maślanka – 200 ml
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Cynamon – 0,5 łyżeczki
- Chipsy kokosowe Fresano (do posypania)
Potrzebne akcesoria:
- Blender
- Tarka
- Opcjonalnie – patelnia do naleśników typu pancakes
Przygotowanie:
Jabłka zetrzyj na tarce o szerokich oczkach, następnie posiekaj je nożem.
Płatki owsiane wrzuć do blendera i zmiksuj aż płatki będą wyglądać jak bardzo drobny piasek. Zmiksowane płatki przełóż do dużej miski.
Do kielicha blendera wbij jajka i dodaj 2 łyżki miodu. Miksuj do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj kefir, rozdrobnione płatki, proszek do pieczenia i cynamon, zmiksuj do połączenia się składników.
Dodaj jabłko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno być dość gęste – konsystencją przypominać kwaśną śmietanę.
Placuszki smaż na średniej mocy (zbyt wysoka sprawi, że środek będzie surowy a wierzch spalony). Pełna łyżka masy to jeden placuszek- nie należy robić ich większych bo się nie zetną. Można je smażyć pod przykryciem żeby mieć pewność, że będą odpowiednio wysmażone.
Kiedy już prawie nie będzie widać surowego ciasta, a na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, to znak, że trzeba je obrócić na drugą stronę.
Usmażone placuszki można układać płasko, albo w stosik (jak pankejki) i polewać dżemem truskawkowym. Jeśli lubisz słodsze, pysznie smakują posmarowane miodem.
Placuszki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno