Placuszki owsiane z jabłkiem i cynamonem bez dodatku cukru

Składniki:

Potrzebne akcesoria:

  • Blender
  • Tarka
  • Opcjonalnie – patelnia do naleśników typu pancakes

Przygotowanie:

Jabłka zetrzyj na tarce o szerokich oczkach, następnie posiekaj je nożem.

Płatki owsiane wrzuć do blendera i zmiksuj aż płatki będą wyglądać jak bardzo drobny piasek. Zmiksowane płatki przełóż do dużej miski.

Do kielicha blendera wbij jajka i dodaj 2 łyżki miodu. Miksuj do uzyskania puszystej masy. Następnie dodaj kefir, rozdrobnione płatki, proszek do pieczenia i cynamon, zmiksuj do połączenia się składników.
Dodaj jabłko i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto powinno być dość gęste – konsystencją przypominać kwaśną śmietanę.

Placuszki smaż na średniej mocy (zbyt wysoka sprawi, że środek będzie surowy a wierzch spalony). Pełna łyżka masy to jeden placuszek- nie należy robić ich większych bo się nie zetną. Można je smażyć pod przykryciem żeby mieć pewność, że będą odpowiednio wysmażone.
Kiedy już prawie nie będzie widać surowego ciasta, a na wierzchu placuszków pojawią się bąbelki, to znak, że trzeba je obrócić na drugą stronę.

Usmażone placuszki można układać płasko, albo w stosik (jak pankejki) i polewać dżemem truskawkowym. Jeśli lubisz słodsze, pysznie smakują posmarowane miodem.
Placuszki są smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj