Pyszne placuszki z kiszonej kapusty to nie tylko znakomity dodatek do rodzinnego obiadu, ale i pomysł na zdrowy lunchbox do pracy.
Świetnie smakują zarówno podane do pieczeni lub gulaszu jak i polane przyprawionym jogurtem.
Składniki:
- 125 ml mleka lub napoju roślinnego
- szklanką mąki pszennej
- 1 jajko
- 200g (po odciśnięciu) kiszonej kapusty Ogródek Dziadunia
- sól, pieprz
- olej lub masło do smażenia
W wysokiej misce dokładnie wymieszaj blenderem, trzepaczką lub widelcem mąkę, mleko i jajko. Ważne by w cieście nie było grudek. Masa powinna mieć nieco gęstszą konsystencje niż na tradycyjne ciasto na naleśniki.
Odciśniętą kapustę drobno posiekać, dodać do ciasta i wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, pamiętając że kapustą może być słona.
(Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, możesz je rozcieńczyć dodając łyżkę lub dwie soku z kiszonej kapusty)
Rozgrzać olej lub masło na patelni, następnie zmniejszyć ogień na “średni”. Placuszki nakładać na patelnie łyżką obiadową. Jedna lub półtorej łyżki odpowiada porcji ciasta na jeden placek.
Placuszki smażyć około 3 minut z każdej strony aż będą mocno zarumienione.
Wystudzone placuszki można zamrozić i przechowywać je w zamrażalniku do 3 miesięcy. Ułóż je w mrozoodpornym pojemniku wkładając kawałek papieru do pieczenia miedzy placuszki. Po kilku godzinach, gdy placki będą już całkowicie zamrożone, możesz wyjąć papier.
Placuszki wyjąć do rozmrożenia około godziny przed podaniem, po czym podgrzać na patelni.
Placki z kiszonej kapusty polane przyprawionym jogurtem, podane z wędzonym łososiem.