Ciasto czekoladowe z fasoli Brownie

Przepis na ciasto czekoladowe z fasoli jest bardzo szybki i prosty w wykonaniu.
Ten czekoladowy deser to wspaniały pomysł na dodatkową porcję warzyw i owoców. Warto o nim pamiętać gdy “przypadkiem” ugotujesz trochę za dużo fasoli do obiadu 🙂

 

Składniki na ciasto:

Składniki na polewę:

  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1,5 łyżki wody
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1,5 łyżki kakao

Potrzebne akcesoria:

  • Blender
  • Mała keksówka

 

Fasole dokładnie opłukać, przełożyć do wysokiej miski i dodać resztę składników ciasta. Zblendować na gładką masę, starając się dokładnie rozbić wszystkie grudki. Niedokładnie zmiksowane ciasto może się łamać po upieczeniu.
Przełożyć do foremki na keks (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia) i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45-50 minut.
Ważne by piekarnik nie miał włączonego termoobiegu, ciasto najlepiej wychodzi pieczone w trybie grzałek “góra i dół”.

Podczas gdy piecze się ciasto, możesz przygotować polewę.
W kąpieli wodnej podgrzać olej kokosowy i miód, następnie dodać resztę składników i wymieszać. (Kakao może początkowo zbijać się w grudki, warto wymieszać masę mała trzepaczką lub widelcem z długimi zębami, pozwoli to przyspieszyć proces).

Ciasto wyjąc z foremki dopiero po ostygnięciu, udekorować wcześniej przygotowaną polewą i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

Ciasto czekoladowe z fasoli udekorowane sproszkowanymi liofilizowanymi malinami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj