Składniki:
- jogurt grecki lub śmietana 12% 300 ml
- miód lipowy Miody Suszka
- masło orzechowe mix orzechów active Primavika
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki (pomieszana pszenna i orkiszowa pół na pół)
- pyłek kwiatowy Miody Suszka 2 łyżki
- erytrol Słodkie-Zdrowie 2 łyżki
- jagody w syropie Gryszczeniówka
- banan
Potrzebne akcesoria:
- patelnia do placków
Przygotowanie:
1. Dodać do miski jajka, jogurt i cukier i miksować do połączenia składników. Następnie wsypać mąkę i miksować aż masa będzie gładka. Na końcu wsypać pyłek kwiatowy i wymieszać łyżką.
2. Ciasto powinno być gęste, ale nadal płynne. Jeśli będzie zbyt gęste można dodać odrobiny mleka lub jogurtu, a jeśli za rzadkie to mąki.
3. Placuszki smażyć na średniej mocy (u mnie 6/9) na złoty kolor. Kiedy widać że ciasto jest ścięte i pojawiają się na nim bąbelki powietrza obrócić na drugą stronę.
Na talerz wyłożyć plasterki banana, a na nie masło orzechowe. Obok położyć jagody w syropie.
Gotowe placuszki posmarować miodem i ozdobić pyłkiem kwiatowym.
tagi:
deser dla dzieci