Składniki:
- gotowe ciasto francuskie
- parówki dobrej jakości (albo cienkie kiełbaski czy frankfurterki)
- ser feta (pół kostki 100 g)
- ser mozzarella twardy
- pesto z czosnkiem niedźwiedzim Dary Natury
- pasta czosnkowa Dary Natury
- jajko (do posmarowania)
Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie wyjąć z lodówki pół godziny przed rozpoczęciem gotowania.
Do zwiniętego ciasta przyłożyć parówkę (jeśli są zwykłej długości to przekrojoną na pół) i odciąć odmierzony fragment ciasta.
2. Ciasto rozwinąć i posmarować pastą czosnkową, a następnie posypać startym żółtym serem
3. Parówkę zawinąć, gdy będzie cała zawinięta w ciasto odciąć ten fragment i zawijać kolejną parówkę (aż skończy się ciasto). Następnie przekroić każdy kawałek zwiniętego ciasta na pół i układać na blaszce do pieczenia.
4. Pozostałe ciasto francuskie rozwinąć i posmarować pesto, a następnie pokruszyć na nie ser feta.
5. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku ,a później kroić na ok 2 cm kawałki.
6. Kawałki układać na blaszce (farszem do góry) i rozpłaszczać lekko ręką. Później wszystkie kawałki ciasta francuskiego posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika na 20 minut (190 stopni).
Przekąski z ciasta francuskiego świetnie smakują podane zarówno na ciepło jak i na zimno.