Chrupiąca przekąska z ciecierzycy

Zdrowa i chrupiąca przekąska – znakomicie zastępuje chipsy, paluszki lub solone orzeszki

Składniki:

  • ciecierzyca Bio Planet 1 szklanka
  • olej/oliwa 4 łyżki
  • przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, papryka ostra (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. Szklankę ciecierzycy zalać wodą i zostawić na całą noc (albo dłużej). Po namoczeniu ciecierzycę wypłukać i nalać świeżej wody (3 szklanki). Następnie gotować ok. 1 godziny. Trzeba sprawdzać czy ciecierzyca już zmiękła, ale nie dopuścić żeby się rozgotowała.

2. Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzić i zostawić do wyschnięcia (najlepiej na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym).
Gdy będzie już sucha wlać do niej olej i dodać 1,5 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć). Całość dokładnie wymieszać i zostawić na godzinę.

3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i nastawić piekarnik na 180 stopni. Rozłożyć ciecierzycę płasko na całej powierzchni blachy (tak żeby nie leżała warstwowo), a następnie piec przez ok. 30 minut. Co kilka minut przemieszać ciecierzycę. Gotowa powinna być mocno chrupiąca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj