Zdrowa i chrupiąca przekąska – znakomicie zastępuje chipsy, paluszki lub solone orzeszki
Składniki:
- ciecierzyca Bio Planet 1 szklanka
- olej/oliwa 4 łyżki
- przyprawy: sól, papryka słodka wędzona, papryka ostra (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Szklankę ciecierzycy zalać wodą i zostawić na całą noc (albo dłużej). Po namoczeniu ciecierzycę wypłukać i nalać świeżej wody (3 szklanki). Następnie gotować ok. 1 godziny. Trzeba sprawdzać czy ciecierzyca już zmiękła, ale nie dopuścić żeby się rozgotowała.
2. Po ugotowaniu ciecierzycę odcedzić i zostawić do wyschnięcia (najlepiej na blaszce wyłożonej ręcznikiem papierowym).
Gdy będzie już sucha wlać do niej olej i dodać 1,5 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczkę soli i 0,5 łyżeczki ostrej papryki (można pominąć). Całość dokładnie wymieszać i zostawić na godzinę.
3. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i nastawić piekarnik na 180 stopni. Rozłożyć ciecierzycę płasko na całej powierzchni blachy (tak żeby nie leżała warstwowo), a następnie piec przez ok. 30 minut. Co kilka minut przemieszać ciecierzycę. Gotowa powinna być mocno chrupiąca.