Kopytka buraczane to propozycja dla fanów tradycyjnych kopytek, ale również dla wszystkich lubiących dania mączne, takie jak kluski czy pierożki.
Składniki:
- 0,5kg ugotowanych ziemniaków
- tarte buraczki Ogródek Dziadunia
- 200g mąki pszennej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- przyprawy (sól, pieprz, tymianek)
- ser pleśniowy typu lazur
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki dusimy przez praskę, tak jak na puree. Buraczki odcedzamy na sitku z nadmiaru płynu i dodajemy do ziemniaków.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną i urabiamy ciasto, które powinno być miękkie ale nie klejące.
W razie potrzeby, podsypać mąką.
Z ciasta formujemy wałeczki i tniemy pod kątem na małe odcinki po kilka centymetrów, formując tym samym kopytka.
Gotujemy je w osolonym wrzątku około 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Gotowe kopytka wyciągamy cedzakową łyżką na talerz i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Na posypkę świetnie nadaje się również wędzony serek typu włoskiego lub feta.
tagi:
domowa kuchnia