Kopytka buraczane z serem pleśniowym

Kopytka buraczane to propozycja dla fanów tradycyjnych kopytek, ale również dla wszystkich lubiących dania mączne, takie jak kluski czy pierożki.

Składniki:

  • 0,5kg ugotowanych ziemniaków
  • tarte buraczki Ogródek Dziadunia
  • 200g mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • przyprawy (sól, pieprz, tymianek)
  • ser pleśniowy typu lazur

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniaki dusimy przez praskę, tak jak na puree. Buraczki odcedzamy na sitku z nadmiaru płynu i dodajemy do ziemniaków.
Całość przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę pszenną oraz skrobię ziemniaczaną i urabiamy ciasto, które powinno być miękkie ale nie klejące.
W razie potrzeby, podsypać mąką.

Z ciasta formujemy wałeczki i tniemy pod kątem na małe odcinki po kilka centymetrów, formując tym samym kopytka.
Gotujemy je w osolonym wrzątku około 1 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gotowe kopytka wyciągamy cedzakową łyżką na talerz i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym. Na posypkę świetnie nadaje się również wędzony serek typu włoskiego lub feta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj