Składniki:
- Karkówka wieprzowa 500g
- 100g ryżu basmati Bio Planet
- Pasty paprykowo – czosnkowej Dary Natury 2 łyżki
- Musztarda Dary Natury 2 łyżki
- Miodu Cytrynowego Suszka 2 łyżki
- Miks sałat
- 1 mała cebula czerwona
- 1 zielony ogórek
- 8 pomidorków koktajlowych
- 30g sera pleśniowego Lazur
- Olej rzepakowy
- Sól
Potrzebne akcesoria
- Blender
- Patelnia grillowa
Przygotowanie:
Karkówkę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm, następnie przygotowujemy marynatę.
Do miseczki wkładamy dwie łyżki pasty czosnkowo – paprykowej, jedną łyżkę oleju i pół łyżeczki soli. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową marynatą dokładnie nacieramy karkówkę i odstawiamy ją do lodówki na minimum 1,5 godziny.
Ryż basmati gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń producenta. W kolejnym kroku przygotowujemy warzywa do sałatki.
Miks sałat umieszczamy w dużej misce, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, oraz rozproszoną w półksiężyce cebulę. Na wierzch kruszymy ser pleśniowy typu lazur.
Następnie, przygotowujemy sos do sałatki – do wysokiego naczynia wlewamy dwie łyżki musztardy, 200ml wody, dwie łyżki miodu cytrynowego i jedna łyżka oleju. Całość blendujemy do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Gotowym sosem polewamy sałatkę tuż przed jej podaniem.
Po wyciągnięciu z lodówki karkówki, smażymy ją na patelni grillowej po około 8 minut z każdej strony.
Całość dania składamy na talerzu i zdobimy według uznania.