Jeżeli szukasz pomysłu aby zaskoczyć swoich gości czy też rodzinę, polecam podanie makaronu ze szpinakiem i sosem gorgonzola. Jest to łatwy przepis na wyszukaną i niecodzienną potrawę.
Składniki:
- Makaron Biały orkiszowy świderki 400g Bio Babalscy
- Szpinak (może być mrożony rozdrobniony lub w całości w liściach) 500g
- Suszone pomidory w oleju z pestkami dyni 10-15 sztuk (przepis na samodzielne wykonanie suszonych pomidorów w oleju znajdziesz tutaj)
- Czosnek w ziołach prowansalskich Dary Natury – do 10 ząbków (marynowany czosnek jest delikatniejszy w smaku niż czosnek surowy)
- Oliwa z oliwek
- Śmietanka 30% 400ml
- Ser gorgonzola 100g
- Sól i pieprz do przyprawienia
Przygotowanie:
- Na patelnię wylewamy odrobinę oleju i czekamy aż się podgrzeje. Na rozgrzany olej wrzucamy szpinak i na lekkim ogniu podgrzewamy go.
2. W międzyczasie kroimy suszone pomidory w paski , a ser gorgonzola kroimy w kostkę.
3. Gdy szpinak będzie już odpowiednio podgrzany dodajemy suszone pomidory i mieszamy całość.
4. Wstawiamy makaron do gotowania. Do podgrzanych na patelni składników dodajemy śmietankę i mieszamy.
5. W kolejnym kroku dodajemy ser gorgonzola, pokrojone ząbki czosnku oraz doprawiamy całość solą i pieprzem, pamiętając aby mieszać ciągle mieszać sos.
6. Ugotowany makaron odcedzamy a sos kończymy podgrzewać w momencie gdy cały ser gorgonzola się rozpuści. Makaron układamy na talerzu w gniazdko a os dajemy do środka.
Smacznego 🙂
tagi:
danie główne domowa kuchnia