Składniki:
- płatki z samopszy Bio Babalscy (2/3 szklanki)
- płatki owsiane Bio Babalscy (2/3 szklanki)
- płatki orkiszowe Bio Babalscy (2/3 szklanki)
- 2 jajka
- masło orzechowe mix orzechów active Primavika (ok. pół szklanki)
- orzechy nerkowca Słodkie-Zdrowie (ok. pół szklanki)
- sezam prażony
- mleko z orzechów nerkowca (może być inne roślinne lub krowie)
- miód lipowy Miody Suszka (ok. pół szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć)
- 2 dojrzałe mango
- 2 średnie jabłka
- cynamon
- masło
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane łączymy w misce z rozdrobnionymi orzechami nerkowca i sezamem oraz proszkiem do pieczenia (orzechy nerkowca najłatwiej rozdrobnić w szczelnym woreczku przy pomocy tłuczka).
2. Dolewamy mleko i dokładnie mieszamy, a następnie zostawiamy na parę minut żeby płatki napęczniały.
3. Dodajemy miód, masło orzechowe i jajka,a następnie mieszamy aż składniki się dobrze połączą.
4. Połowę gotowego ciasta wylewamy do 3 kokilek i posypujemy prażonym sezamem. W 3 kolejnych kokilkach na dnie układamy plasterki jabłka, a następnie wylewamy na nie ciasto. Na wierzchu znowu układamy plasterki jabłka i posypujemy je cynamonem.
*Można również zrezygnować z kokilek i gotowe ciasto wylać na niewielką blachę do pieczenia ciasta.
5. Przed pieczeniem na wierzchu owsianek kładziemy plasterki schłodzonego masła i wstawiamy do piekarnika na ok. 35 minut (170 stopni).
6. Podczas pieczenia owsianek możemy zabrać się za obieranie mango. Ważne żeby było dojrzałe (skórka musi być elastyczna, ale łatwa do wciśnięcia palcem).
Mango kroimy na 3 części wzdłuż płaskiej pestki- tak jak na zdjęciu:
Następnie łyżeczką wyciągamy z środka miąższ, blendujemy i wlewamy do przezroczystych szklanek/miseczek (możesz również polać musem upieczone ciasto).
7. Gotowa owsianka powinna mieć złoty kolor. Można ją zjadać na ciepło i na zimno, a jeśli jest pieczona w większej foremce to można ją kroić jak ciasto.