Beza z kremem malinowym i chipsami kokosowymi

Składniki:

Przygotowanie:

1. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić dokładnie białka od żółtek (tak aby nawet odrobina żółtka nie dostała się do białka). Można zrobić więcej bezy wg zasady 50 g cukru na 1 białko. Piekarnik ustawić na 150 stopni żeby był już rozgrzany kiedy skończymy robić bezę.

2. Ubijać białka i kiedy zaczną sztywnieć, ale nie będą jeszcze całkiem ubite, dodać łyżkę cukru. Następnie dodawać po jednej łyżce cukru wtedy gdy poprzednia dobrze się połączy z białkiem.
Odpowiednie połączenie cukru z białkiem można poznać rozcierając nieco białka w palcach. Jeśli nie będą wyczuwalne kryształki cukru tzn.że można dodać kolejną porcję cukru.

3. Ważne żeby nie śpieszyć się z dodawaniem cukru, bo wtedy gotowa beza będzie miała złą strukturę i będzie się rozpadać. Całość miksowania powinna zająć ok 10 minut. Gotowa masa powinna być bardzo gęsta i błyszcząca.

4. Na papierze do pieczenia łyżką formować niewielkie gniazdka (albo jedną dużą bezę).
Warto żeby ścianki były wysokie wtedy będą dobrze trzymać krem, ale dno nie może być zbyt cienkie bo pęknie.

5. Bezy natychmiast po uformowaniu włożyć do piekarnika (nie mogą na to długo czekać, bo się rozpuszczą). W drzwiczkach piekarnika zrobić dystans np. Drewnianą łyżką. Pieczenie bezy to tak naprawdę suszenie, więc wilgoć musi mieć możliwość ujścia. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez ok 1,5 godziny.

Po tym czasie lekko unieść papier do pieczenia i zobaczyć czy bezy są sztywne. Jeśli tak można wyłączyć piekarnik i zostawić uchylone drzwi, a jeśli jest jeszcze miękki to trzeba suszyć dalej.

Rady: Jeśli beza po wyjęciu pęka tzn. że za szybko dodawaliśmy cukier. Jeśli beza jest za ciemna (szczególnie w środku) tzn. że suszyliśmy w zbyt wysokiej temperaturze.  Jeśli beza jest w środku miękka tzn.że suszyliśmy za krótko (można wtedy ją ponownie wsadzić do piekarnika).

Gdy beza całkiem ostygnie nadaje się do przechowywania w szczelnym woreczku przez kilka tygodni.

6. Tuż przed podaniem bez (najwyżej 2 godziny wcześniej) przygotowujemy krem:
Ubijamy z łyżeczką cukru śmietankę, a gdy będzie sztywna dodajemy mascarpone i miksujemy aż połączą się bez grudek.

7. Odsączamy maliny od syropu i dodajemy do kremu, a następnie znowu miksujemy. Oceniamy gęstość kremu i jeśli jest za gęsty dodajemy nieco syropu z odsączonych malin.

8. Gotowy krem nakładamy na bezy i zdobimy chipsami kokosowymi, sypką czekoladą i świeżymi malinami.

Beza z kremem malinowym i chipsami kokosowymi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj