Kulki robi się bardzo szybko, a dodatkowo nie potrzeba wielu składników. Jest to smaczniejsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowych czekoladek.
Składniki:
- miód lipowy Miody Suszka – 2 łyżki
- masło migdałowe Primavika – 4 łyżki
- czekolada wiórkowana CZECO – 4 łyżeczki
- amarantus ekspandowany – pół szklanki
- kakao Fresano (opcjonalnie do obtoczenia)
Przygotowanie:
1. Do miseczki przełożyć miód (2 łyżki) i masło migdałowe (4 łyżki). Następnie miseczkę wstawić do większej miski z gorącą wodą, aby miód i masło orzechowe zrobiły się bardziej płynne.
2. Dokładnie wymieszać miód z masłem migdałowym i podzielić masę na dwie części. Do jednej z nich dodać 4 łyżeczki czekolady w proszku i dokładnie wymieszać.
3. Następnie dodać 4-5 łyżek amarantusa do masy bez czekolady i dokładnie wymieszać (amarantusa powinno być dużo, ale masa nadal musi być spójna i się lepić). Do masy z czekoladą dodać 2-3 łyżki amarantusa.
4. Miseczki schłodzić przez godzinę w lodówce, a następnie uformować z masy niewielki kulki (jeśli chcesz urozmaicić pralinki, do środka możesz włożyć orzech, np: migdał)
5. Jeśli kulki są nieco klejące, albo po prostu mamy na to ochotę możemy obtoczyć je w kakao (lub w gorzkiej czekoladzie).