Proste, jednogarnkowe danie pełne witamin, białka roślinnego i błonnika.
Kremowa zupa z soczewicy i pomidorów to sycąca i wyjątkowo pyszna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki.
Składniki:
- Przecier pomidorowy
- Marchewka
- Cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 ząbki czosnku (świeżego lub marynowanego)
- Pół litra bulionu drobiowego lub warzywnego
- Olej do smażenia
- Pół szklanki soczewicy czerwonej
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka Pasty Paprykowo – Czosnkowej 170g EKO Dary Natury
- 1 łyżeczka tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Potrzebne akcesoria:
- Blender
Posiekać w drobną kostkę seler, cebulę i marchewkę, przełożyć do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć na średnim ogniu aż por się zeszkli.
Przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek i dodać go do warzyw, podsmażyć kilka minut.
Do garnka wlać bulion i przecier, wsypać czerwoną soczewicę, dodać przyprawy (poza solą). Wymieszać i gotować około 20 minut na małym ogniu.
Gdy soczewica zmięknie zdjąć garnek z palnika i dokładnie zblendować zupę. Gładki krem dosolić wedle smaku, doprawić cytryną i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut.
Kremowa zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek lub pieczonego chlebka z kaszy jaglanej.
tagi:
białko danie główne