Bezglutenowy chlebek jaglany

Chlebek jaglany to płaskie placki przypominające nieco macę lub podpłomyk. Placki świetnie sprawdzą się jako zamiennik tradycyjnego chleba. Kasza jaglana z której powstaję chlebek naturalnie nie zawiera glutenu. Rewelacyjnie smakuje z pasztetami i pastami warzywnymi. Delikatnie chrupiący chlebek wyśmienicie komponuje się również z zupami typu krem lub gulaszem.

Składniki:

  • Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 łyżki mąki ryżowej (lub ziemniaczanej)
  • Łyżka siemienia lnianego
  • 25 ml oleju słonecznikowego
  • Około pół szklanki wody
  • Szczypta soli
  • Wybrane przyprawy (opcjonalnie)

Potrzebne akcesoria:

  • Blender

Składniki przełożyć do wysokiej miski i zblendować. Jeśli chcesz dodać do ciasta zioła np. oregano, warto dodać je pod koniec miksowania.
Posmarować olejem papier do pieczenia następnie wyłożyć na papier masę. Masę jaglaną rozprowadzić zwilżonymi dłońmi tak aby miała zaledwie kilka milimetrów grubości.
Chlebek pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj