Zupa-krem z czerwonej soczewicy i pomidorów

Proste, jednogarnkowe danie pełne witamin, białka roślinnego i błonnika.
Kremowa zupa z soczewicy i pomidorów to sycąca i wyjątkowo pyszna alternatywa dla tradycyjnej pomidorówki.

Składniki:

Potrzebne akcesoria:

  • Blender

Posiekać w drobną kostkę seler, cebulę i marchewkę, przełożyć do dużego garnka z rozgrzanym olejem. Smażyć na średnim ogniu aż por się zeszkli.

Przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać czosnek i dodać go do warzyw, podsmażyć kilka minut.

Do garnka wlać bulion i przecier, wsypać czerwoną soczewicę, dodać przyprawy (poza solą). Wymieszać i gotować około 20 minut na małym ogniu.

Gdy soczewica zmięknie zdjąć garnek z palnika i dokładnie zblendować zupę. Gładki krem dosolić wedle smaku, doprawić cytryną i gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut.

Kremowa zupa z czerwonej soczewicy i pomidorów najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek lub pieczonego chlebka z kaszy jaglanej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj