Szarlotka w wersji FIT

Szarlotka to jedno z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast. Dzięki łatwo dostępnym składnikom, jest chętnie pieczona w różnych wersjach i często spotykana jako deser w polskich domach, a nawet w restauracjach.

Składniki na ciasto:

  • 130g płatków owsianych Bio Babalscy,
  • 80g mąki pełnoziarnistej,
  • dwie łyżki naturalnego miodu z cytryną Miody Suszka,
  • 50g masła lub oleju kokosowego Bio Food,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 jajko.

Składniki na nadzienie:

  • Jabłka do szarlotki Dary Natury.

Potrzebne akcesoria:

  • blender,
  • blacha 20cm x 20cm lub keksówka.

Przygotowanie:

Płatki owsiane bardzo drobno mielimy blenderem i wsypujemy do miski. Do miski z płatkami dodajemy kolejno: mąkę pełnoziarnistą, łyżeczkę proszku do pieczenia, masło lub olej kokosowy, 2 łyżki miodu oraz jedno jajko. Całość zagniatamy na gładkie ciasto, po czym owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 45 minut.

Schłodzone ciasto, dzielimy na dwie równe części. Pierwszą porcję  wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, po czym rozprowadzamy równomierną warstwę jabłek do szarlotki. Drugą porcję ciasta ścieramy na tarce tak, aby przykryć cały wierzch. Szarlotkę pieczemy przez około 25-30 minut, w temperaturze 180 °C.

Całość można posypać płatkami migdałów lub drobno posiekanymi orzechami. Ciasto należy kroić po całkowitym wystygnięciu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj