Kurczak z czarno-białym ryżem, sosem śmietanowym i pesto z jarmużu

Składniki:

Przygotowanie:

1. Oczyścić kurczaka z błon i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.

2. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę, a następnie dodać kurczaka i smażyć aż zacznie robić się złoty. Zmniejszyć moc grzania na połowę i dodać pół łyżeczki soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Następnie dodać śmietankę i wymieszać składniki.

3. Sos gotować na niewielkiej mocy aż zacznie gęstnieć. W międzyczasie świeży jarmuż pokroić (bez grubszych łodyżek) i sparzyć wrzątkiem.

4. Do sosu dodać 3 duże łyżeczki pesto z jarmużu (prawie cały słoik, zostawić tylko niewielką ilość do dekoracji) i wymieszać.

5. Rozdrobnić orzechy nerkowca (tłuczkiem w woreczku lub posiekać) i podprażyć je na suchej patelni. Ważne żeby je często mieszać aby się nie spaliły, a jedynie ładnie zezłociły.

6. Wstawić ryż czarny (pół szklanki ryżu na pełną szklankę wody) i gotować na niewielkiej mocy przez ok 35 minut. Później wstawić w osobnym garnku ryż biały i gotować 20-25 minut.
Następnie do sosu dodać odcedzony jarmuż i gotować kilka minut (jeśli sos zbyt zgęstniał można dodać odrobinę wody lub śmietanki).

7. Ozdobić talerz świeżym jarmużem oraz pesto i osobno wykładać ryże i sos. Sos posypać płatkami sera dojrzewającego, a ryże podprażonym orzechem nerkowca.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj