Zdrowe ciasteczka zbożowo-bakaliowe

Składniki:

Przygotowanie:

1. Do miski wsypać wszystkie rodzaje płatków i wymieszać. W małym garnuszku rozpuścić masło i zostawić do ostudzenia.

2. Pokroić drobno suszone morele i rozdrobnić orzechy (można je siekać, albo wsypać do woreczka i rozgnieść tłuczkiem).

3. Do miski z płatkami owsianymi wsypać wszystkie bakalie i wymieszać.

4. Ubić jajka z cukrem na gęstą masę (kogel-mogel). Dodać roztopione masło i wymieszać, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone,a następnie dodać jajka z cukrem i znowu wymieszać.

5. Dodać kaszkę z samopszy, sól oraz cynamon i wymieszać, a później zostawić w lodówce na ok. 30 minut.

6. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciasto jest dość klejące, ale można je lepić przy pomocy rąk (ewentualnie można wykorzystać 2 łyżeczki).
Kulki spłaszczać ręką lub widelcem, a następnie umieścić w piekarniku na ok. 20 minut w 160 stopniach.

7. Ciastka piec aż będą miały złoty kolor. Powinno wyjść ok. 30 sztuk.
Można je również formować na kształt batonów zbożowych. Ciastka są chrupiące i nadają się do jedzenia przez 7 dni (jeśli nie będą szczelnie zamknięte to przestaną być chrupiące).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj