Składniki:
- płatki owsiane Bio Babalscy 1 szklanka
- płatki orkiszowe Bio Babalscy 1 szklanka
- płatki z samopszy Bio Babalscy 1/2 szklanki
- 1 szklanka suszonych bakali ( tutaj morele, migdały, orzechy włoskie, słonecznik, chipsy kokosowe)
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki kaszki z samopszy Bio Babalscy
- masło 160 g
- erytrol Słodkie-Zdrowie 1/2 szklanki
- sól 1/2 łyżeczki
- cynamon 1 łyżeczka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Do miski wsypać wszystkie rodzaje płatków i wymieszać. W małym garnuszku rozpuścić masło i zostawić do ostudzenia.
2. Pokroić drobno suszone morele i rozdrobnić orzechy (można je siekać, albo wsypać do woreczka i rozgnieść tłuczkiem).
3. Do miski z płatkami owsianymi wsypać wszystkie bakalie i wymieszać.
4. Ubić jajka z cukrem na gęstą masę (kogel-mogel). Dodać roztopione masło i wymieszać, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone,a następnie dodać jajka z cukrem i znowu wymieszać.
5. Dodać kaszkę z samopszy, sól oraz cynamon i wymieszać, a później zostawić w lodówce na ok. 30 minut.
6. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Ciasto jest dość klejące, ale można je lepić przy pomocy rąk (ewentualnie można wykorzystać 2 łyżeczki).
Kulki spłaszczać ręką lub widelcem, a następnie umieścić w piekarniku na ok. 20 minut w 160 stopniach.
7. Ciastka piec aż będą miały złoty kolor. Powinno wyjść ok. 30 sztuk.
Można je również formować na kształt batonów zbożowych. Ciastka są chrupiące i nadają się do jedzenia przez 7 dni (jeśli nie będą szczelnie zamknięte to przestaną być chrupiące).