Składnik:
- Duże jabłka 3 sztuki
- Miód lipowy Miody Suszka 2 łyżki
- Pestki słonecznika Słodkie-Zdrowie, garść
- Suszone morele Słodkie-Zdrowie 6 sztuk
- Orzechy włoskie Słodkie-Zdrowie, mała garść
- Cynamon 1 łyżeczka
- Masło 3 małe łyżeczki
Przygotowanie:
1. Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Czyli wsypać słonecznik na dobrze rozgrzaną patelnię i cały czas mieszać, aż będzie zarumieniony. Trzeba uważać żeby nie spalić, bo łatwo o to przy chwili nieuwagi.
2. Jabłka umyć i osuszyć, a następnie obciąć górę i wydrążyć środek (tak jak na zdjęciach). Można to robić łyżeczką, albo nożykiem (zależy od tego jak twarde mamy jabłka).
3. Posypać wnętrze jabłek cynamonem i położyć na dnie po łyżeczce masła.
4. Do prażonych pestek słonecznika dodać miód, posiekane orzechy włoskie i morele pokrojoną na małe kawałki. Dokładnie wymieszać, a następnie wypełnić mieszanką wydrążone jabłka.
5. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec jabłka przykryte odciętymi kapeluszami przez ok. 30 minut.
6. Podawać na ciepło z bitą śmietaną, albo lodami waniliowymi.