Składniki na roladki:
- 2 piersi z kurczaka
- pesto z bazylii Dary Natury
- mozzarella w kostce
- 2 jajka
- mąka razowa lub biała
- bułka tarta razowa Bio Babalscy
- olej do smażenia
- sól i pieprz do przyprawienia
Dodatkowo:
- ziemniaki do pieczenia (typ B)
- olej
- sól
- papryka słodka i czosnek w proszku
Przygotowanie:
1. Kurczaka oczyścić z tłuszczu i błon, a następnie przekroić wzdłuż i lekko rozbić tłuczkiem.
2. Rozsmarować na pojedynczych sznyclach po łyżeczce pesto i tartej mozzarelli.
3. Następnie zawijać wzdłuż krótszego boku starając się żeby roladka była zwinięta jak najciaśniej. Posolić i dodać pieprzu.
4. Zwinięte roladki panierować (mąka ->jajko -> bułka tarta) starając się żeby cały czas były ściśle zwinięte. Opanierować też boki (nic nie szkodzi, że pesto i mozzarella są przez nie widoczne). Po opanierowaniu wbić po dwa patyczki w roladki żeby nie otworzyły się podczas smażenia.
5. Wrzucać do garnka z gorącym olejem (tyle żeby przykrył całe roladki), albo frytkownicy i smażyć aż będą miały złoty kolor. Najłatwiej sprawdzić czy olej ma odpowiednią temperaturę wlewając do niego kroplę wody – jeśli zacznie syczeć i strzelać tzn. Że olej ma właściwą temperaturę.
6. Do roladek warto podać pieczone ziemniaczki. Niewielkie ziemniaki kroimy na ćwiartki, dodajemy 3 łyżki oleju, łyżeczkę soli, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżeczkę czosnku w proszku. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
7. Usmażone roladki wyciągamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Podajemy z upieczonymi ziemniaczkami i surówką lub sałatką, np. marynowaną sałatką obiadową Ogródek Dziadunia.