Chłodnik na naturalnym zakwasie z buraków

Chłodnik to smaczna i bardzo prosta zupa podawana na zimno, której podstawowymi składnikami są poszatkowane bądź starte świeże warzywa, kefir oraz zakwas buraczany. Chłodnik podaje się zwykle w upalne dni prosto z lodówki.

Składniki:

  • 0,5l Naturalnego zakwasu z buraków Bio Planet
  • 0,5 kg ogórków gruntowych lub szklarniowych
  • Pęczek rzodkiewek
  • Pęk koperku
  • Pęczek szczypiorku
  • 1l kefiru
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek i koper. Całość mieszamy, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy zakwasem buraczanym (osobom lubiących ostrzejsze smaki polecamy dodać jeszcze łyżkę octu).
Następnie dodajemy kefir i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki, na czas przegryzienia się smaków.
Wyciągamy po całkowitym schłodzeniu (czyli po ok. 2 godzinach) i ostatecznie doprawiamy do smaku.

Tradycyjnie podawany jest z jajkiem gotowanym na twardo, ale świetnie smakuję również z dodatkiem chrupiących grzanek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj