Chłodnik to smaczna i bardzo prosta zupa podawana na zimno, której podstawowymi składnikami są poszatkowane bądź starte świeże warzywa, kefir oraz zakwas buraczany. Chłodnik podaje się zwykle w upalne dni prosto z lodówki.
Składniki:
- 0,5l Naturalnego zakwasu z buraków Bio Planet
- 0,5 kg ogórków gruntowych lub szklarniowych
- Pęczek rzodkiewek
- Pęk koperku
- Pęczek szczypiorku
- 1l kefiru
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki i rzodkiewki ścieramy na tarce, a następnie dodajemy posiekany szczypiorek i koper. Całość mieszamy, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy zakwasem buraczanym (osobom lubiących ostrzejsze smaki polecamy dodać jeszcze łyżkę octu).
Następnie dodajemy kefir i delikatnie mieszamy. Całość odstawiamy do lodówki, na czas przegryzienia się smaków.
Wyciągamy po całkowitym schłodzeniu (czyli po ok. 2 godzinach) i ostatecznie doprawiamy do smaku.
Tradycyjnie podawany jest z jajkiem gotowanym na twardo, ale świetnie smakuję również z dodatkiem chrupiących grzanek.