Pierogi z kiszona kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami to bardzo popularna potrawa polskiej kuchni. Swoje miejsce, ma także na wigilijnym stole.

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki tortowej typ 450
  • 270ml ciepłej wody przegotowanej
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać sól, olej rzepakowy i wodę. Wymieszać łyżką a następnie zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem i odstawić na minimum pół godziny.
Ciasto należy cienko rozwałkować i wyciąć krążki, z których będziemy lepić pierogi. Dla ułatwienia podsypywać ciasto mąką.

Składniki na farsz:

Przygotowanie:

Kapustę siekamy, wkładamy do garnka, zalewamy 0,5 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość podgotowujemy około 20 minut, do uzyskania jej miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, a następnie dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
W przypadku zbyt wilgotnego farszu, należy go odsączyć od nadmiaru płynu na sicie. Tak przygotowanym farszem, nadziewamy pierogi.

Uformowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Można podawać z przesmażoną cebulką i boczkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj