Pyszne warzywne kotleciki, które z pewnością zasmakują każdemu. Dodatek pesto i pasty paprykowo-czosnkowej nadaje prostemu daniu wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki:
- 100g białego ryżu jaśminowego Bio Planet,
- 2 łyżeczki pasty paprykowo – czosnkowej Dary Natury,
- łyżeczka pesto z bazylii Dary Natury,
- mały brokuł,
- cebula,
- jajko,
- razowa bułka tarta Bio Babalscy,
- płatki kukurydziane pełnoziarniste Fresano,
- olej do smażenia,
- przyprawy: sól, pieprz,
- świeża bazylia – do dekoracji
Przygotowanie:
Ryż jaśminowy gotujemy według instrukcji na opakowaniu, w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 6 minut.
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju aż się zarumieni. Ugotowany ryż wykładamy do miski oraz dodajemy przestudzonego i startego na tarce brokuła.
Następnie dodajemy przesmażoną cebulę, wbijamy jajko, dodajemy pastę paprykowo-czosnkową i pesto z bazylii. Całość mieszamy i doprawiamy według uznania solą i pieprzem.
Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w rozgniecionych płatkach kukurydzianych, wymieszanych z bułką tartą. Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
tagi:
danie główne ryż