Prosty przepis na pożywny obiad dla całej rodziny.
Ser feta i jogurt tworzą aksamitny sos, który świetnie podkreśla delikatny smak makaronu z zielonego groszku.
Składniki:
- Makaron z groszku zielonego 250g
- 4 garści ugotowanego zielonego groszku
- 350 g gęstego jogurtu naturalnego (lub serka skyr)
- 150-200g sera feta
- 2 garści orzeszków piniowych (zamiennie nasion słonecznika)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do przyprawienia
- garść świeżych listków bazylii
Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić. Wymieszać w dużej misce jogurt i ser feta, rozdrabniając ser widelcem.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dodać do sosu ciepły makaron i ugotowany groszek, dokładnie wymieszać. Podzielić makaron na porcje (podana w przepisie ilość składników stworzy 3 do 5 porcji).
Porwać liście bazylii na kawałki, posypać bazylią i orzeszkami piniowymi każdą porcję.
Przed podaniem polać odrobiną oliwy.
Sos jogurtowy jest niezwykle uniwersalny, warto eksperymentować i urozmaicać go o ulubione przyprawy i dodatki. Do sosu możesz dodać np. odrobinę sosu chili.