Makaron z zielonego groszku w sosie jogurtowym

Prosty przepis na pożywny obiad dla całej rodziny.
Ser feta i jogurt tworzą aksamitny sos, który świetnie podkreśla delikatny smak makaronu z zielonego groszku.

Składniki:

  • Makaron z groszku zielonego 250g
  • 4 garści ugotowanego zielonego groszku
  • 350 g gęstego jogurtu naturalnego (lub serka skyr)
  • 150-200g sera feta
  • 2 garści orzeszków piniowych (zamiennie nasion słonecznika)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do przyprawienia
  • garść świeżych listków bazylii

Ugotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić. Wymieszać w dużej misce jogurt i ser feta, rozdrabniając ser widelcem.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem, następnie dodać do sosu ciepły makaron i ugotowany groszek, dokładnie wymieszać. Podzielić makaron na porcje (podana w przepisie ilość składników stworzy 3 do 5 porcji).
Porwać liście bazylii na kawałki, posypać bazylią i orzeszkami piniowymi każdą porcję.
Przed podaniem polać odrobiną oliwy.

Sos jogurtowy jest niezwykle uniwersalny, warto eksperymentować i urozmaicać go o ulubione przyprawy i dodatki. Do sosu możesz dodać np. odrobinę sosu chili.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj