Bogate w białko, zdrowe tłuszcze i witaminy. Apetyczne kulki mocy to zdrowy deser lub szybka przekąska np. po treningu. W zależności od tego które orzechy i dodatki wybierzesz będą słodkie lub delikatnie wytrawne.
Składniki (na około 10 kulek):
- Szklanka orzechów i nasion
- Pół szklanki płatków owsianych
- Pół szklanki daktyli namoczonych uprzednio godzinę we wrzątku
- Pół łyżki oleju kokosowego
- Pół łyżeczki soli
- Kakao (opcjonalnie, 2 łyżki do masy orzechowej + 2-3 łyżki do obtoczenia kulek)
- Łyżka ksylitolu (opcjonalnie)
- Pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- Liofilizowane maliny lub jagody (opcjonalnie, łyżka owoców wystarczy na obtoczenie 4-5 kulek)
Potrzebne akcesoria:
- Malakser
W malakserze zmiel bardzo drobno wybrane orzechy i przesyp do dużej miski, dodaj sól i wybrane przyprawy, np.: cynamon, ksylitol i kakao.
Następnie zmiel płatki owsiane i przesyp do osobnej miseczki.
Odsącz daktyle (wodę z daktyli odlej do szklanki) i zmiksuj je na gładką masę. Dodaj do mieszanki orzechowej pastę daktylową, wymieszaj widelcem lub rękoma. Gdy daktyle równomiernie połączą się z orzechami zacznij stopniowo dodawać zmiksowane płatki owsiane.
Starannie ugniataj masę dodając powoli płatki, do momentu aż masa przestanie się kleić. Jeśli mieszanka będzie zbyt sucha możesz dodać odrobinę wody pozostałej po daktylach. Ciasto uformuj w kule i włóż do lodówki na minimum 15 minut. W tym czasie możesz przygotować dodatki do obtoczenia kulek.
Pralinki możesz obtoczyć w surowym kakao lub udekorować liofilizowanymi owocami. Jeśli chcesz obtoczyć kulki w liofilizowanych owocach, zmiel je najpierw na bardzo drobny proszek w malakserze.
Po wyjęciu masy orzechowo-daktylowej z lodówki uformuj z niej kulki wielkości około 3 cm. Kakao lub sproszkowane owoce przesyp na małej miseczki lub szklanki z kulistym dnem, wrzuć do naczynia pralinkę. Wykorzystując kształt naczynia delikatnie “tocz” kulkę po dnie aż zostanie całkowicie pokryta przez proszek.
Gotowe kulki mocy możesz przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku, do 7 dni. Najlepiej smakują schłodzone.
Kulki mocy obtoczone w (od lewej) liofilizowanych malinach, kakao i liofilizowanych jagodach. Obok pierniczki z mąki graham, ciastka zbożowe, ciastka z masła orzechowego, mix owocowych pastył i czekoladowe ciasto z fasoli.