Składniki:
- makaron pszenny, razowy Bio Babalscy
- 800 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe albo mieszane)
- 150 g pancetty lub plasterków wędzonego boczku
- 500 ml przecieru pomidorowego Bio Planet
- 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Bio Planet
- 2 czubate łyżeczki pasty czosnkowej Dary Natury
- 500 ml dowolnego rosołu lub bulionu (ewentualnie woda)
- 2 średnie marchewki
- 3 gałązki selera naciowego
- 2 średnie cebule
- oliwa z oliwek
- ser parmigiano reggiano (lub inny twardy dojrzewający np. Grana padano, Pecorino romano)
- makaron razowy
- 150 ml mleka
- świeża bazylia (do ozdoby)
- świeża rukola (do ozdoby)
- przyprawy: sól, pieprz, oregano
Przygotowanie:
1. Pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę (cebula w dowolnym kolorze, lub szalotka).
2. Pokroić drobno seler i marchewkę (marchewkę można zetrzeć na tarce).
3. Rozgrzać 3 łyżki oliwy i dodać boczek z cebulą. Podsmażać razem przez 5 minut często mieszając, a następnie dodać seler i marchewkę i smażyć ok. 5 minut.
4. W międzyczasie w garnku rozgrzać bulion i dodać do niego warzywa z patelni. Powinno się gotować na niewielkiej mocy.
5. Dodać odrobinę oliwy na patelnię i podsmażyć mięso aż cała woda odparuje, a następnie dodać przecier pomidorowy.
6. Dodać koncentrat pomidorowy i pastę czosnkową i dobrze wymieszać.
7. Połączyć warzywa i mięso, dodać 1 łyżeczkę oregano oraz pieprz i sól (do smaku), a następnie gotować na bardzo małej mocy przez ok 2 godziny (od czasu do czasu mieszając).
Na końcu dodać jeszcze mleko, które łagodzi kwasowość pomidorów (nie jest konieczne) i gotować do czasu aż sos zgęstnieje.
8. Ugotować makaron (najlepiej al dente). Ozdobić brzegi talerza rukolą.
Gotowe danie można posypać parmezanem i listkami bazylii.