Sos a’la bolognese z makaronem razowym

Składniki:

  • makaron pszenny, razowy Bio Babalscy
  • 800 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe albo mieszane)
  • 150 g pancetty lub plasterków wędzonego boczku
  • 500 ml przecieru pomidorowego Bio Planet
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego Bio Planet
  • 2 czubate łyżeczki pasty czosnkowej Dary Natury
  • 500 ml dowolnego rosołu lub bulionu (ewentualnie woda)
  • 2 średnie marchewki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • oliwa z oliwek
  • ser parmigiano reggiano (lub inny twardy dojrzewający np. Grana padano, Pecorino romano)
  • makaron razowy
  • 150 ml mleka
  • świeża bazylia (do ozdoby)
  • świeża rukola (do ozdoby)
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano

Przygotowanie:

1. Pokroić cebulę i boczek w drobną kostkę (cebula w dowolnym kolorze, lub szalotka).

2. Pokroić drobno seler i marchewkę (marchewkę można zetrzeć na tarce).

3. Rozgrzać 3 łyżki oliwy i dodać boczek z cebulą. Podsmażać razem przez 5 minut często mieszając, a następnie dodać seler i marchewkę i smażyć ok. 5 minut.

4. W międzyczasie w garnku rozgrzać bulion i dodać do niego warzywa z patelni. Powinno się gotować na niewielkiej mocy.

5. Dodać odrobinę oliwy na patelnię i podsmażyć mięso aż cała woda odparuje, a następnie dodać przecier pomidorowy.

6. Dodać koncentrat pomidorowy i pastę czosnkową i dobrze wymieszać.

7. Połączyć warzywa i mięso, dodać 1 łyżeczkę oregano oraz pieprz i sól (do smaku), a następnie gotować na bardzo małej mocy przez ok 2 godziny (od czasu do czasu mieszając).
Na końcu dodać jeszcze mleko, które łagodzi kwasowość pomidorów (nie jest konieczne) i gotować  do czasu aż sos zgęstnieje.

8. Ugotować makaron (najlepiej al dente). Ozdobić brzegi talerza rukolą.
Gotowe danie można posypać parmezanem i listkami bazylii.

Dodatkowe porady:
Następnego dnia sos można nieco przerobić – zblendować i dodać kapary. Dzięki temu bez wysiłku mamy obiad w nowej odsłonie:
Warto wykonać od razu większą ilość sosu, bo świetnie nadaje się do mrożenia – w zamrażarce możesz go przechowywać nawet 3 miesiące.
Warto również eksperymentować z przyprawami! Dla podkręcenia smaku można dodać odrobiny cynamonu, bazylii albo marynowanej papryki. Po usmażeniu mięsa można dodać do niego 200 ml białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje (resztę składników dodawać bez zmian).

W Spiżarni Rumianek znajdziesz gotowy do podania Tradycyjny sos Bolognese autorstwa Łódzkiej restauracji Bawełna.
Pyszny i naturalny, przygotowany na bazie słodkich włoskich pomidorów pelatti. Pasteryzowany i zamknięty w solidnym słoiku sos to świetne rozwiązanie dla osób które nie maja czasu lub możliwość gotować w domu, a cenią wysoką jakość posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj