Pierogi z kapustą i grzybami to bardzo popularna potrawa polskiej kuchni. Swoje miejsce, ma także na wigilijnym stole.
Składniki na ciasto:
- 500g mąki tortowej typ 450
- 270ml ciepłej wody przegotowanej
- płaska łyżeczka soli
- łyżka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
Przygotowanie:
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, olej rzepakowy i wodę. Wymieszać łyżką a następnie zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Miskę przykryć ręcznikiem i odstawić na minimum pół godziny.
Ciasto należy cienko rozwałkować i wyciąć krążki, z których będziemy lepić pierogi. Dla ułatwienia podsypywać ciasto mąką.
Składniki na farsz:
- Kapusta kiszona z grzybami leśnymi Ogródek Dziadunia
- Duża cebula
- 3 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę siekamy, wkładamy do garnka, zalewamy 0,5 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość podgotowujemy około 20 minut, do uzyskania jej miękkości.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju, a następnie dodajemy do kapusty. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
W przypadku zbyt wilgotnego farszu, należy go odsączyć od nadmiaru płynu na sicie. Tak przygotowanym farszem, nadziewamy pierogi.
Uformowane pierogi gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez około 2-3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Można podawać z przesmażoną cebulką i boczkiem.