Kiełbasa z białą fasolą

Jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Kojarzy się większości z nas z ogniskiem, wakacjami u babci lub obozem harcerskim.
Delikatna biała fasola i aromatyczna wędzona kiełbasa, w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw, to rozgrzewający posiłek idealny na chłodne jesienno-zimowe wieczory.

Składniki:

Cebule posiekać w kostkę i przełożyć na uprzednio rozgrzaną patelnie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Kiełbasę skroić w skośne plastry i przełożyć do warzyw, smażyć na średnim ogniu.

Drobno pokroić ząbki czosnku, wrzucić do patelni gdy cebula i kiełbasa będą już mocno zarumienione. Podsmażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty.

Do patelni dodać ugotowaną fasolę, przecier pomidorowy i musztardę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 -15 minut.
Następnie dodać łyżeczkę lub 2 koncentratu pomidorowego by sos nabrał odpowiedniej gęstości. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać i gotować bez pokrywki jeszcze kilka minut.

Kiełbasa z biała fasolą najlepiej smakuję z kaszą, ziemniakami lub po prostu z pajdą dobrego chleba.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj