Jedno z najbardziej popularnych w Polsce dań. Kojarzy się większości z nas z ogniskiem, wakacjami u babci lub obozem harcerskim.
Delikatna biała fasola i aromatyczna wędzona kiełbasa, w sosie pomidorowym z dodatkiem warzyw, to rozgrzewający posiłek idealny na chłodne jesienno-zimowe wieczory.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej białej fasoli
- 2 duże cebule
- Papryka (jeśli chcesz urozmaicić smak tego tradycyjnego dania, polecamy zamiast surowej papryki dodać paprykę konserwową)
- 3 ząbki czosnku (znakomicie sprawdzi się również czosnek marynowany – ma delikatniejszy smak i zapach. Świeży czosnek możesz zastąpić także pastą czosnkową)
- Przecier pomidorowy
- Koncentrat pomidorowy
- 2-3 laski dobrej jakości wędzonej kiełbasy
- Łyżka Musztardy EKO 200g Dary Natury
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka łyżek oleju do smażenia
Cebule posiekać w kostkę i przełożyć na uprzednio rozgrzaną patelnie, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Kiełbasę skroić w skośne plastry i przełożyć do warzyw, smażyć na średnim ogniu.
Drobno pokroić ząbki czosnku, wrzucić do patelni gdy cebula i kiełbasa będą już mocno zarumienione. Podsmażyć wszystko jeszcze 2-3 minuty.
Do patelni dodać ugotowaną fasolę, przecier pomidorowy i musztardę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 10 -15 minut.
Następnie dodać łyżeczkę lub 2 koncentratu pomidorowego by sos nabrał odpowiedniej gęstości. Doprawić do smaku, dokładnie wymieszać i gotować bez pokrywki jeszcze kilka minut.
Kiełbasa z biała fasolą najlepiej smakuję z kaszą, ziemniakami lub po prostu z pajdą dobrego chleba.