Pełne białka i roślinnych kwasów tłuszczowych ciastka to zdrowa alternatywa dla dostępnych w sklepach słodyczy. Ciasteczka są bardzo proste i szybkie w wykonaniu, z przepisem powinny poradzić sobie nawet dzieci (oczywiście pod nadzorem dorosłego opiekuna).
Składniki:
- Szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 1 duży banan
- 2 łyżki masła orzechowego
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady lub czekoladowe wiórki do posypania ciastek
- Łyżka ksylitolu (można pominąć jeśli banan jest mocno dojrzały)
Potrzebne akcesoria:
- Blender
Ciecierzyce przesypać do wysokiej miski, dodać banana, masło orzechowe, ksylitol i proszek do pieczenia, następnie bardzo dokładnie zblendować.
Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę nałożyć dużą łyżką masę – jedna pełna łyżka ciasta to porcja na jedno płaskie ciasteczko.
Każde z ciastek posypać posiekaną czekoladą lub wiórkami.
Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, w trybie grzanie góra-dół. Ciasteczka będą gotowe gdy zaczną nabierać złoto-brązowego koloru.