Składniki:
- duża pierś z kurczaka
- 3 cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnki
- pesto z jarmużem Farma Świętokrzyska
- 300 ml śmietanki 18%
- garść orzechów nerkowca Słodkie-Zdrowie
- świeży jarmuż
- ryż biały jaśminowy Bio Planet
- ryż czarny Bio Planet
- ser twardy dojrzewający (grana padano, pecorino romano, parmezan)
- olej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Oczyścić kurczaka z błon i pokroić w niewielką kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać.
2. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i zeszklić cebulę, a następnie dodać kurczaka i smażyć aż zacznie robić się złoty. Zmniejszyć moc grzania na połowę i dodać pół łyżeczki soli i pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. Następnie dodać śmietankę i wymieszać składniki.
3. Sos gotować na niewielkiej mocy aż zacznie gęstnieć. W międzyczasie świeży jarmuż pokroić (bez grubszych łodyżek) i sparzyć wrzątkiem.
4. Do sosu dodać 3 duże łyżeczki pesto z jarmużu (prawie cały słoik, zostawić tylko niewielką ilość do dekoracji) i wymieszać.
5. Rozdrobnić orzechy nerkowca (tłuczkiem w woreczku lub posiekać) i podprażyć je na suchej patelni. Ważne żeby je często mieszać aby się nie spaliły, a jedynie ładnie zezłociły.
6. Wstawić ryż czarny (pół szklanki ryżu na pełną szklankę wody) i gotować na niewielkiej mocy przez ok 35 minut. Później wstawić w osobnym garnku ryż biały i gotować 20-25 minut.
Następnie do sosu dodać odcedzony jarmuż i gotować kilka minut (jeśli sos zbyt zgęstniał można dodać odrobinę wody lub śmietanki).
7. Ozdobić talerz świeżym jarmużem oraz pesto i osobno wykładać ryże i sos. Sos posypać płatkami sera dojrzewającego, a ryże podprażonym orzechem nerkowca.