Mianem Dhal nazywane są rożnego rodzaju dania kuchni hinduskiej na bazie roślin strączkowych. Zupa z czarnej soczewicy a’la dhal jest gęsta i niezwykle pożywna, zawiera dużo sycącego białka i błonnika.
Dania tego typu warto przygotować w większej ilości -zupa rewelacyjnie smakuję na drugi dzień po ugotowaniu, można ją też mrozić.
Składniki:
- 2 szklanki czarnej soczewicy (około 350 g)
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- Szczypta wysuszonej papryczki chilli lub odrobina sosu chilli
- 4 ząbki Czosnku Marynowanego z Papryką EKO 190g Dary Natury
- 3 – 4 centymetrowy kawałek imbiru
- 2 cebule
- 340 g (jeden słoik) przecieru pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- Pół łyżeczki ksylitolu lub erytrolu, albo innego słodzidła
- Kilka łyżek oleju do smażenia
- Mleko kokosowe lub jogurt naturalny – do podania
- Pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- Szczypta cynamonu
- Szczypta gałki muszkatołowej
- Sól do smaku
- Szczypta pieprzu
- świeża kolendra, pietruszka lub mięta – do podania
Potrzebne akcesoria:
- Blender
Opłukaną soczewice przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Gotuj pod przykryciem do momentu aż zmięknie, około 25 30 minut.
W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki – cebulę pokrój w kostkę, drobno posiekaj pozbawiony łuski czosnek, następnie zetrzyj na tarce imbir (najłatwiej go obrać z pomocą małej łyżeczki).
Do dużej patelni wlej kilka łyżek oleju, gdy olej się nagrzeje wrzuć chilli i kumin podsmaż na średnim ogniu przez kilkanaście sekund. Następnie wrzuć przygotowany, czosnek, cebule i imbir, smaż około 5 minut – do momentu aż cebula zmięknie i zrobi się lekko złota.
Do podsmażonych warzyw dodaj przecier pomidorowy, koncentrat, i łyżeczkę wybranego słodzika lub cukru, zmniejsz ogień i gotuj mieszając przez 10-15 minut.
Gdy soczewica będzie już miękka dodaj do niej sos z patelni. Do garnka wsyp również wszystkie przygotowane przyprawy.
Dokładnie wymieszaj i odlej 3 chochelki zupy do wysokiego naczynia, odlaną zupę zblenduj na gładki krem, następnie wlej z powrotem do garnka i gotuj 3 minuty. Posól wedle smaku.
Gotową zupę przelej do miseczki i polej mlekiem kokosowym lub jogurtem (1-2 łyżki na porcje), udekoruj kilkoma listkami ziół lub odrobina płatków chili.
Gęsta zupa jest bardzo sycącym posiłkiem sama w sobie, możesz ja jednak podać z dodatkiem ryżu lub ziemniaków.