Ćwiartka kurczaka w cytrynach z syropu imbirowego, doprawiona curry

Niezwykle aromatyczny pieczony kurczak z cytrynami to genialne danie które pozwoli Ci na nowo odkryć smak kurczaka.
Kurczak w pachnących imbirem cytrynach rewelacyjnie komponuje się z ryżem, białym lub czarnym i kwaśnymi sałatkami.

Składniki:

Potrzebne akcesoria:

  • Naczynie żaroodporne
  • Folia aluminiowa

Do dużej miski wlać olej kokosowy i syrop imbirowy, dodać przyprawę curry oraz sól i wymieszać. Uzyskaną marynatą starannie posmarować kurczaka obtaczając go w misce, następnie przykryć miskę szczelnie folią i włożyć do lodówki na około godzinę.


Pokroić cebulę na cienkie plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ćwiartkę kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na kurczaku plastry cytryny.
Przykryć naczynie folia aluminiową lub pokrywką i piec w temperaturze 200°C przez około godzinę. 10 – 15 przed końcem pieczenia odsłonić naczynie by zapiec skórkę kurczaka aż będzie złotobrązowa.

Najlepiej podawać z ryżem, w towarzystwie sosu na bazie jogurtu i z dodatkiem kwaśnej sałatki.
Cebula zapieczona pod kurczakiem nabierze wyjątkowego smaku, dodaj ją do ryżu lub sosu przed podaniem. Pysznie smakuje również na zimno – na kanapkach.

Ćwiartka kurczaka w cytrynach podana z kiszonym fenkułem Dary Natury i czarnym ryżem Bio Planet, polanym sosem curry z jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj