Niezwykle aromatyczny pieczony kurczak z cytrynami to genialne danie które pozwoli Ci na nowo odkryć smak kurczaka.
Kurczak w pachnących imbirem cytrynach rewelacyjnie komponuje się z ryżem, białym lub czarnym i kwaśnymi sałatkami.
Składniki:
- Ćwiartka z kurczaka
- 4 – 5 plastrów cytryny z zalewy imbirowej Ogródek Dziadunia
- 2 -4 łyżeczki przyprawy curry (w zależności od intensywności mieszanki przypraw)
- 2 łyżki oleju kokosowego Bio Food
- Cebula
- Łyżka syropu imbirowego (ze słoiczka z cytrynami)
- Łyżeczka soli
Potrzebne akcesoria:
- Naczynie żaroodporne
- Folia aluminiowa
Do dużej miski wlać olej kokosowy i syrop imbirowy, dodać przyprawę curry oraz sól i wymieszać. Uzyskaną marynatą starannie posmarować kurczaka obtaczając go w misce, następnie przykryć miskę szczelnie folią i włożyć do lodówki na około godzinę.
Pokroić cebulę na cienkie plastry i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ćwiartkę kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, ułożyć na kurczaku plastry cytryny.
Przykryć naczynie folia aluminiową lub pokrywką i piec w temperaturze 200°C przez około godzinę. 10 – 15 przed końcem pieczenia odsłonić naczynie by zapiec skórkę kurczaka aż będzie złotobrązowa.
Najlepiej podawać z ryżem, w towarzystwie sosu na bazie jogurtu i z dodatkiem kwaśnej sałatki.
Cebula zapieczona pod kurczakiem nabierze wyjątkowego smaku, dodaj ją do ryżu lub sosu przed podaniem. Pysznie smakuje również na zimno – na kanapkach.
Ćwiartka kurczaka w cytrynach podana z kiszonym fenkułem Dary Natury i czarnym ryżem Bio Planet, polanym sosem curry z jogurtu.