Jak bezpiecznie odgrzewać żywność?

Czas to pieniądz. Trudno nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Wzrastające tempo życia, praca, obowiązki domowe oraz wiele innych czynników sprawia, iż czas stał się towarem deficytowym. Próbujemy zaoszczędzić go jak najwięcej na różne sposoby. Jednym z nich, jest ograniczenie czasu spędzanego w kuchni. Nie wiele osób ma ten komfort i może pozwolić sobie na …

Jak bezpiecznie odgrzewać żywność? Czytaj więcej »

Wielkie świąteczne…gotowanie! (część 2)

Święta Bożego Narodzenia obfitują w tradycję oraz symbolikę. Pozostawianie wolego miejsca dla nieznajomego oraz przełamanie się opłatkiem, to znane nam od lat elementy wigilijnego wieczoru. Jednak nie tylko te, popularne w naszej kulturze elementy, mają swoje symboliczne znaczenie. Dwanaście potraw, które pojawiają się na wigilijnym stole, skrywają w sobie symbolikę, szczególnie pielęgnowaną w polskiej kulturze. …

Wielkie świąteczne…gotowanie! (część 2) Czytaj więcej »

Cicha noc, pyszna noc! (część 1)

Tradycja wigilijnego wieczoru i nowoczesność żywności Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, radości i ciepła, a także pysznych i domowych potraw. Wigilijna wieczerza – łącząc w sobie tradycję chrześcijańską oraz pogańską – nie tylko rozpoczyna czas wesołego świętowania, ale także jest dniem krzątania się w kuchni, ubierania choinki oraz obdarowywania się prezentami. Ten czas obfituje także …

Cicha noc, pyszna noc! (część 1) Czytaj więcej »

Witamina C- źródła w pożywieniu i funkcje w organizmie

Wiele osób zapytanych o witaminę C od razu myśli o cytrynie, bo jakoś się utarło w naszej kulturze, że cytryna to jej bogate źródło. Czy naprawdę cytryna jest taka zasobna w witaminę C? Do czego tak właściwie jest nam potrzebna w organizmie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie niżej. Jaką rolę odgrywa w organizmie …

Witamina C- źródła w pożywieniu i funkcje w organizmie Czytaj więcej »

orzechy laskowe

Orzechy laskowe

Właściwości i wartości odżywcze, ciekawostki oraz sposoby zastosowania. Przyjemnie chrupią, zachwycają subtelnie słodkim smakiem, a jednocześnie zaskakują prawdziwym bogactwem witamin i minerałów. Świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, ale z powodzeniem można je wykorzystać także jako zdrowy dodatek do deserów i wytrawnych potraw. Orzechy laskowe – bo o nich mowa – to doskonała przekąska! Niektórzy …

Orzechy laskowe Czytaj więcej »

Dlaczego warto zamienić zwykły makaron ma warzywny?

Makaron lubi chyba każdy. Dla większości z nas jest on podstawą w kuchni, możemy go jeść z różnymi dodatkami. Coraz częściej pojawia się na naszych stołach. Znakomity zamiennik tradycyjnego makaronu, równie smaczny i szybki w przygotowaniu. Makaron z warzyw jest idealnym posiłkiem dla osób, które muszą unikać glutenu. Można powiedzieć, że zwyczaj jedzenia makaronu jest …

Dlaczego warto zamienić zwykły makaron ma warzywny? Czytaj więcej »

wędzona szynka

Wędzenie – prastara metoda konserwacji żywności za pomocą dymu

Początki wędzenia sięgają bardzo odległych czasów. Nasi praprzodkowie odkryli, iż oprócz odstraszania drapieżników, pozyskiwania ciepła oraz możliwości obróbki termicznej mięsa, ogień ma jeszcze inne właściwości. Liczne badania archeologiczne potwierdzają, że miejsca w których pierwsi ludzie przebywali i palili ogniska (groty, jaskinie, prymitywne domy)  nie posiadały kominów, ani skutecznej wentylacji. Kotłujący się z owych palenisk dym, …

Wędzenie – prastara metoda konserwacji żywności za pomocą dymu Czytaj więcej »

Orzechy włoskie – wpływ na organizm i zdrowie człowieka

Orzech włoski przybył do Polski w 1218r,  przywiózł go zakonnik Jacek Odrowąż, który będąc we Włoszech zasmakował tych owoców. Bracia Dominikanie postanowili, że zaczną rozmnażać sadzonki tej rośliny, dzięki czemu uprawa drzew orzecha włoskiego w Polsce zaczęła się powiększać.W naturalnym stanie orzech włoski występuje w Azji, poczynając od Turcji, przez Iran do półwyspu Indochińskiego aż …

Orzechy włoskie – wpływ na organizm i zdrowie człowieka Czytaj więcej »

Czekolada – Od surowych ziaren kakaowca do ulubionego przysmaku milionów ludzi na całym świecie.

Historia czekolady – od starożytnej Mezoameryki do czasów współczesnych Dla wielu ludzi zaskoczeniem będzie fakt, że pierwsze formy czekolady powstały już 4000 lat temu. Historia czekolady zaczęła się w starożytnej Mezoameryce (czyli na terenie dzisiejszego Meksyku). Właśnie tam społeczeństwo Olemków odkryło pierwsze krzewy kakaowca i wymyśliło techniki przyrządzania czekolady z kakao. Oczywiście nie była to …

Czekolada – Od surowych ziaren kakaowca do ulubionego przysmaku milionów ludzi na całym świecie. Czytaj więcej »

tagi: deser kakao
Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the compare bar
Porównaj
Lista życzeń 0