Rumianek – lecznicze właściwości dobrze znanej rośliny

Rumianek pospolity (Chamomilla recutita) to jednoroczny chwast polny, spotykany głównie na glebach bogatych w węglan wapnia. Znany był już w starożytności, a medyczne tradycje w obrabianiu tej rośliny, sięgają ponad 1000 lat.

Dzięki szerokiej gamie zastosowań, dostępności oraz neutralności
(przy zastosowaniu odpowiednich dawek), rumianek plasuje się na jednym z najwyższych miejsc w medycynie naturalnej. Można go zakupić w większości sklepów spożywczych oraz zebrać samemu między kwietniem a czerwcem.
Należy jednak pamiętać że, jak każde zioło, może wywołać reakcje alergiczną.

W kosmetyce najbardziej wydajną formą podawania jest olejek eteryczny wypreparowany z bukietu kwiatowego przez Septimusa Piesse w 1863 r. Dlatego poleca się szukać kosmetyków, które zawierać będą tzw. Azulen, nazywany „rumiankowym niebieskim olejkiem” z uwagi na ciemnoniebieską barwę, powstałą w procesie destylacji żółtych kwiatów rośliny.
Azulen szczególnie sprawdza się w produkcji kosmetyków do skóry alergicznej i problematycznej, a jego regenerujące i antyalergiczne właściwości sprawiają, że ostra reakcja na szkodliwe czynniki zostaje zminimalizowana. Rumianek często stosowany jest w pielęgnacji niemowląt, chociażby z powyżej wspomnianego, bezpiecznego zastosowania tej rośliny. Działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie ze względu na zawartości chamazulenu oraz bisabololu, które hamują wzrost działania bakterii i grzybów.

Rumianek jest bardzo dobrze znany w formie herbaty. Napar jest jasny i delikatny, o smaku lekko owocowym. Do sporządzania herbaty stosujemy wysuszone kwiaty koszyczków rumianku. Przed spożyciem należy je zanurzyć na kilka minut w gorącej wodzie, żeby pozwolić przeciwutleniaczom wydostać się na zewnątrz.


Rumianek pomaga w leczeniu objawów zatrucia żołądkowego i łagodzi bóle brzucha. Wypity z rana, po imprezie, rumiankowy napar zmniejszy mdłości.
Roztwór z rumianku łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła, a olejki eteryczne użyte w kąpieli ułatwią zasypianie i załagodzą stres. Rumianek dzięki swoim właściwościom regenerującym jest często stosowany w kosmetologii, najczęściej w kremach, maseczkach, szamponach itp..
Łagodzi stany zapalne oczu i ich przemęczenie spowodowane m.in. długotrwałą pracą przed komputerem. Działa bardzo dobrze na katar oraz zapalenie zatok. Dobrym sposobem na zwiększenie odporności w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienie i grypę jest inhalacja naparem z rumianku.

Herbata z rumianku – sposób na przygotowanie:

Na początku zalewamy wrzątkiem owoce róży i gotujemy przez 5 minut, a następnie wsypujemy rumianek. Przykrywamy na 10 minut i pijemy lekko przestudzony i odcedzony napar.

U osób, które metodycznie piją napar można zaobserwować ustabilizowanie się poziomu cukru we krwi, ze względu na zwiększoną aktywność enzymów, które z kolei obniżają poziom cukrów prostych w organizmie.
Jako mało inwazyjny i nieagresywny naturalny preparat wykazuje działanie wspomagające, ale nie zastępuje leczenia. Dlatego warto pamiętać, że rumianek będzie działał w przypadku cukrzycy tylko i wyłącznie przy przestrzeganiu podstawowych warunków diety, fizycznej aktywności i przyjmowania odpowiednich leków przeciwcukrzycowych.
Rumianek ma szeroki wachlarz zastosowań. Pytaniem jest, czy rumianek sprawdzi się w każdych okolicznościach? Dobrym przykładem jest ciąża w której jak wiemy wiele specyfików, substancji oraz pokarmów jest niewskazanych lub wymagają konsultacji z lekarzem.

Jako, że rumianek jest jadalny, czyni go dobrym składnikiem do ozdabiania dań, takich jak zupy, ciasta, sałatki, galaretki.

Rumiankowa sałatka – sposób na przygotowanie:

Należy przygotować smażone mięso z piersi kurczaka lub wędzoną rybę, marchewkę, mieszankę sałat, oliwę z oliwek, kwiaty stokrotek, pieprz i sól. Wszystkie składniki należy zmieszać i polać oliwą z oliwek.

Wiele gatunków roślin dziko rosnących w Polsce wykazuje podobieństwo do rumianku np. maruna bezwonna czy rumian polny. Ich kwiatostany są zwarte tak, że wyglądają jak jeden odrębny kwiat z żółtym wnętrzem i białymi płatkami, są jednak pozbawione silnego aromatu, który tak bardzo charakteryzuje rumianek.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj