Cicha noc, pyszna noc! (część 1)

Tradycja wigilijnego wieczoru i nowoczesność żywności

Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, radości i ciepła, a także pysznych i domowych potraw. Wigilijna wieczerza – łącząc w sobie tradycję chrześcijańską oraz pogańską – nie tylko rozpoczyna czas wesołego świętowania, ale także jest dniem krzątania się w kuchni, ubierania choinki oraz obdarowywania się prezentami. Ten czas obfituje także w niezwykłe potrawy, na które rodzinne przepisy, przekazywane są z pokolenia na pokolenie.  

Niegdyś Wigilia była traktowana jako dzień pojednania. Wspólna wieczerza, do której zasiadamy, kiedy na niebie zjawi się pierwsza gwiazda, obfituje w bogatą tradycję. Postny charakter potraw, biały obrus oraz przygotowane pod nim sianko, a także serwowanie dwunastu potraw i dodatkowe nakrycie, to tradycje, które możemy spotkać w większości polskich domów.

Choć tego dnia, rodzinna tradycja stawiana jest na pierwszym miejscu, to warto ją unowocześnić i wprowadzić do naszej kuchni nowe produkty. Jakość serwowanych potraw, ma bowiem znaczący wpływ na ich smak. Magiczna atmosfera świąt jest zapewne najlepszym dodatkiem do wigilijnego barszczu, karpia oraz pierogów. Jednak to rzemieślnicze produkty, które tworzone są z poszanowaniem dla rodzinnych receptur, zadbają o ich najwyższą jakość.

Pielęgnując rodzinne przepisy i prezentując nowe rozwiązania, zapraszamy do poznania przepisów na wigilijne potrawy. Być może staną się one inspiracją do przełamania tradycji i postawienia na nieznane dotąd produkty.

Przystawki

Śledzie w śmietanie

Składniki:

Sposób przygotowania:

Śledzie przez godzinę moczyć w wodzie. Po tym czasie odlać wodę, a filety osączyć na ręczniku kuchennym. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki i odstawić. Jabłko oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z musztardą oraz jabłkiem, cebulą i czosnkiem. Dodać pieprz do smaku. Filety śledziowe dodać do przygotowanego sosu i delikatnie wymieszać. Zamknąć w szczelnym opakowaniu  i przechowywać w chłodnych miejscu.

Ryba po grecku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Filety rybne osuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące  i usmażyć na rozgrzanym oleju. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w drobne paseczki. Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać do niej starte warzywa. Dolać odrobinę wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i sos z ostrej papryki, oraz cukier do smaku. Rybę wyłożyć na półmisek i przełożyć ją masą warzywną tak, by ostatnią warstwą były warzywa. Odstawić w chłodne miejsce.

Śledzie po kaszubsku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Śledzie wymoczyć w wodzie przez godzinę. Odsączyć i osuszyć na ręczniku kuchennym oraz pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, gdy zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, cukier oraz sól, pieprz, ziele angielskie,  liść laurowy i rodzynki. Całość dusić ok. 15 minut na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.
Następnie układać warstwami na półmisku, tak by górą warstwę stanowił sos. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Zupy

Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie

Składniki:

Sposób przygotowania:

Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości. Do wywaru dodać suszone grzyby, majeranek, sól, cukier, liście laurowe i pieprz, a następnie dolać 2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków.
Barszcz doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.

Wigilijna zupa grzybowa

Składniki:

Sposób przyrządzenia:

Grzyby suszone namoczyć w wodzie, a kiedy zmiękną pokroić w drobną kostkę i ponownie przesypać do wody. Następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać 2 łyżki Pierwszej Bazy Warzywnej, sól i pieprz do smaku.
Po ugotowaniu, zdjąć z ognia i dolać śmietankę. Zupę zagotować i podawać z łazankami.

Makaron łazanki

Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki letniej wody

Sposób przyrządzenia:

Przesianą mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej wgłębienie. W to miejsce wolno wlewać letnią wodę. Wymieszać delikatnie i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Podzielić je na mniejsze części,  rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pozostawić do wyschnięcia.
Z ciasta wykroić paski o szerokości ok. 1 centymetra, które następnie należy pokroić w romby lub kwadraciki. Gotowe łazanki rozrzucić na stolnicy przesypując je mąką. Przeschnięte gotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić i przełożyć na talerze.

Wigilijny powrót do korzeni, czyli natura w świątecznym wydaniu

Postne potrawy nie muszą być nudne i powtarzalne. Ich nowoczesność oraz wyjątkowość mogą podkreślić naturalne produkty, które znajdują się w naszej spiżarni.
Dzięki poznawaniu tradycji wigilijnych oraz odkrywaniu zdrowych produktów,  możemy zaskoczyć naszą rodzinę i bliskich, a dodatkowo przełamać coroczne schematy. Aby jednak nie porzucać tradycji, warto pamiętać o 12 potrawach, które tworzą spójną całość świątecznego stołu. Zapraszamy do poznania drugiej części świątecznego artykułu [klik!], w której nie zabraknie słodkich akcentów!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj