Tradycja wigilijnego wieczoru i nowoczesność żywności
Boże Narodzenie to czas rodzinnych spotkań, radości i ciepła, a także pysznych i domowych potraw. Wigilijna wieczerza – łącząc w sobie tradycję chrześcijańską oraz pogańską – nie tylko rozpoczyna czas wesołego świętowania, ale także jest dniem krzątania się w kuchni, ubierania choinki oraz obdarowywania się prezentami. Ten czas obfituje także w niezwykłe potrawy, na które rodzinne przepisy, przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
Niegdyś Wigilia była traktowana jako dzień pojednania. Wspólna wieczerza, do której zasiadamy, kiedy na niebie zjawi się pierwsza gwiazda, obfituje w bogatą tradycję. Postny charakter potraw, biały obrus oraz przygotowane pod nim sianko, a także serwowanie dwunastu potraw i dodatkowe nakrycie, to tradycje, które możemy spotkać w większości polskich domów.
Choć tego dnia, rodzinna tradycja stawiana jest na pierwszym miejscu, to warto ją unowocześnić i wprowadzić do naszej kuchni nowe produkty. Jakość serwowanych potraw, ma bowiem znaczący wpływ na ich smak. Magiczna atmosfera świąt jest zapewne najlepszym dodatkiem do wigilijnego barszczu, karpia oraz pierogów. Jednak to rzemieślnicze produkty, które tworzone są z poszanowaniem dla rodzinnych receptur, zadbają o ich najwyższą jakość.
Pielęgnując rodzinne przepisy i prezentując nowe rozwiązania, zapraszamy do poznania przepisów na wigilijne potrawy. Być może staną się one inspiracją do przełamania tradycji i postawienia na nieznane dotąd produkty.
Przystawki
Śledzie w śmietanie
Składniki:
- 500g filetów śledziowych
- 1 duże jabłko
- 2 cebule
- 4 ząbki Czosnku Marynowanego z Prowansalską Dary Natury
- 300 g śmietany 12%
- 2 łyżeczki Musztardy Dary Natury
- pieprz (do smaku)
Sposób przygotowania:
Śledzie przez godzinę moczyć w wodzie. Po tym czasie odlać wodę, a filety osączyć na ręczniku kuchennym. Śledzie pokroić w mniejsze kawałki i odstawić. Jabłko oraz cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z musztardą oraz jabłkiem, cebulą i czosnkiem. Dodać pieprz do smaku. Filety śledziowe dodać do przygotowanego sosu i delikatnie wymieszać. Zamknąć w szczelnym opakowaniu i przechowywać w chłodnych miejscu.
Ryba po grecku
Składniki:
- 800 g filetów białej ryby
- ½ kg marchewki
- 150 g korzenia pietruszki
- 1 seler
- 3 cebule
- biała część pora
- 50 g koncentratu Pomidorowego 30% BIO FOOD
- łyżeczka sosu z Ostrej Papryki Chilli 220g Dary Natury
- 2 liście laurowe
- cukier (zamiennie ksylitol lub erytrol) , sól, pieprz (do smaku)
- mąka pszenna
- olej
Sposób przygotowania:
Filety rybne osuszyć na ręczniku papierowym. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w drobne paseczki. Posiekaną w kostkę cebulę zeszklić na oleju i dodać do niej starte warzywa. Dolać odrobinę wody, dodać liść laurowy i dusić do miękkości. Następnie dodać koncentrat pomidorowy i sos z ostrej papryki, oraz cukier do smaku. Rybę wyłożyć na półmisek i przełożyć ją masą warzywną tak, by ostatnią warstwą były warzywa. Odstawić w chłodne miejsce.
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
- ½ kg filetów śledziowych
- 2 cebule
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 2 płaskie łyżki cukru (zamiennie ksylitol lub erytrol)
- ½ szklanki wody
- ½ szklanki oleju + 1 łyżka do smażenia
- 1 łyżka octu
- sól i pieprz
- 1 koncentrat pomidorowy 30% Ogródek Dziadunia
- 2 łyżki rodzynek Słodkie-Zdrowie
Sposób przygotowania:
Śledzie wymoczyć w wodzie przez godzinę. Odsączyć i osuszyć na ręczniku kuchennym oraz pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, gdy zmięknie dodać koncentrat pomidorowy, wodę, olej, ocet, cukier oraz sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i rodzynki. Całość dusić ok. 15 minut na małym ogniu i odstawić do ostygnięcia.
Następnie układać warstwami na półmisku, tak by górą warstwę stanowił sos. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Zupy
Wigilijny barszcz czerwony na zakwasie
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- ½ selera
- ½ pora
- natka pietruszki, lubczyk i majeranek (według uznania)
- suszone grzyby (według uznania)
- 1 litr wody
- pieprz, sól i liście laurowe (według uznania)
- szczypta cukru (zamiennie ksylitol lub erytrol)
- 2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków 100% 500ml Bio Food
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i pokroić na mniejsze części. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości. Do wywaru dodać suszone grzyby, majeranek, sól, cukier, liście laurowe i pieprz, a następnie dolać 2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków.
Barszcz doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty.
Wigilijna zupa grzybowa
Składniki:
- 4 dag suszonych prawdziwków lub podgrzybków
- marchewka
- pietruszka
- seler
- 2 łyżki Pierwszej Bazy Warzywnej MyZdrowi
- sól i pieprz
- śmietanka 30%
- 1,5 l wody
Sposób przyrządzenia:
Grzyby suszone namoczyć w wodzie, a kiedy zmiękną pokroić w drobną kostkę i ponownie przesypać do wody. Następnie dodać obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw. Po tym czasie dodać 2 łyżki Pierwszej Bazy Warzywnej, sól i pieprz do smaku.
Po ugotowaniu, zdjąć z ognia i dolać śmietankę. Zupę zagotować i podawać z łazankami.
Makaron łazanki
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 2 jajka
- ¾ szklanki letniej wody
Sposób przyrządzenia:
Przesianą mąkę wysypać na stolnicę i zrobić w niej wgłębienie. W to miejsce wolno wlewać letnią wodę. Wymieszać delikatnie i dodać pozostałe składniki. Ciasto wyrabiać do uzyskania jednolitej masy. Podzielić je na mniejsze części, rozwałkować na grubość ok. 2 mm i pozostawić do wyschnięcia.
Z ciasta wykroić paski o szerokości ok. 1 centymetra, które następnie należy pokroić w romby lub kwadraciki. Gotowe łazanki rozrzucić na stolnicy przesypując je mąką. Przeschnięte gotować w osolonej wodzie. Miękkie odcedzić i przełożyć na talerze.
Wigilijny powrót do korzeni, czyli natura w świątecznym wydaniu
Postne potrawy nie muszą być nudne i powtarzalne. Ich nowoczesność oraz wyjątkowość mogą podkreślić naturalne produkty, które znajdują się w naszej spiżarni.
Dzięki poznawaniu tradycji wigilijnych oraz odkrywaniu zdrowych produktów, możemy zaskoczyć naszą rodzinę i bliskich, a dodatkowo przełamać coroczne schematy. Aby jednak nie porzucać tradycji, warto pamiętać o 12 potrawach, które tworzą spójną całość świątecznego stołu. Zapraszamy do poznania drugiej części świątecznego artykułu [klik!], w której nie zabraknie słodkich akcentów!