Kasza – rodzaje i właściwości

Kasze są przez nas niedoceniane, a powinny być podstawą diety każdego człowieka. Zbilansowane posiłki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto pamiętać o włączeniu kasz do swojego menu. Są bardzo pożywne i zdrowe, dlatego, że są lekkostrawne, a przy tym bardzo sycące. Po zjedzeniu posiłku składającego się z kaszy przez długi czas nie czujemy głodu.

Kasze zawierają skrobię, białko oraz mnóstwo witamin; między innymi te z grupy B, dużo składników mineralnych i błonnika. Są też doskonałym źródłem białka roślinnego i złożonych węglowodanów, które są o wiele zdrowsze niż węglowodany proste (np. z makaronu, ryżu i ziemniaków). Dlatego warto włączyć kasze do swojej diety i zastąpić nimi np. ziemniaki.
Każdy rodzaj kaszy jest zdrowy, ale mają inne właściwości. Łączy je natomiast duża zawartość skrobi rozkładalnej w naszym organizmie na glukozę, która z kolei stanowi paliwo dla naszego mózgu i wszystkich komórek w naszym ciele. Wspomniane witaminy z grupy B poprawiają funkcjonowanie, układu nerwowego oraz usprawniają układ odpornościowy. Poprawiają stan skóry i paznokci.

Kasza jaglana – najstarsza znana ludziom kasza, otrzymywana jest z nasion prosa.

Uprawiana była już w epoce neolitu. W kaszy tej nie ma ani grama glutenu, dzięki temu nie uczula. Zawiera bardzo dużo przyswajalnego białka i mało skrobi. Kasza ta ma największą zawartość witamin z grupy B: B1, B2 i B6 oraz żelazo i miedź. Posiada właściwości przeciwwirusowe, pomaga między innymi w walce przy katarze i przeziębieniu. Dzięki zawartości krzemionki bardzo pozytywnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Pozytywnie wpłynie też na koncentrację i odpowiedni poziom cholesterolu we krwi dzięki zawartości witaminy E i lecytyny. Odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej to prawie 100% sukcesu. Jeśli nieprawidłowo ją ugotujemy, ma ona gorzki smak i jest nie do zjedzenia. Żeby tego uniknąć, najlepiej przed gotowaniem przelać ją zimną, a następnie gorącą wodą. Można też zostawić ją namoczoną w wodzie z sokiem z cytryny na całą noc. Dzięki temu składniki w niej zawarte będą się szybciej wchłaniały. Kaszę jaglaną możemy przygotować na setki sposobów: na słono, słodko, jako dodatek do obiadu lub z pokrojonymi warzywami.

Kaszę gryczaną otrzymujemy z wyłuskanego ziarna gryki zwyczajnej.

Uprawiana była już przez Chińczyków 6 tysięcy lat przed Chrystusem, do Polski dotarła dopiero 500 lat temu. Jest jedną z najzdrowszych kasz, idealną dla osób z wrażliwym układem pokarmowym dlatego, że również nie zawiera glutenu. Ma w sobie wysoką ilość bardzo wartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Zawiera też błonnik i kwasy tłuszczowe nienasycone omega 3 i omega 6 oraz wysoką zawartość wit. B3 i B2. Poza tym kasza zawiera kwas foliowy, wit. B6, B12, B1, E i  K. Godne uwagi są również zasoby składników mineralnych takich jak magnez, cynk, fosfor, jod, miedź, potas, sód i żelazo. Kasza gryczana wzmacnia też nasz układ odpornościowy. Spożywanie jej dobrze wpływa na kości, zęby i paznokcie oraz może zapobiegać dolegliwością związanym z anemią.

Kasza jęczmienna – równie popularna i zdrowa jak kasza gryczana.

Dzięki zawartości błonnika, skrobi, witamin z grupy B, witaminy E, PP, K, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak krzem, mangan, cynk, wapń i miedz jest niezwykle wartościowym pożywieniem.
Błonnik reguluje pracę jelit (wspomaga odchudzanie), a skrobia dostarcza energii. Kaszę poleca się osobom, które mają podwyższony cholesterol, chorującym na miażdżycę, osobom z problemami układu krążenia, żyjącym w stresie i odchudzającym się. Najpopularniejszym daniem z kaszą jęczmienną jest krupnik, ale można ją też wykorzystać na wiele innych sposobów np. jako farsz na pierogi, faszerowane warzywa czy gołąbki z grzybami.

Kuskus to super prosta w przygotowaniu i lekkostrawna kasza.

Wytwarzana jest z twardej pszenicy durum. Przypomina drobny makaron ale zaliczana jest jako kasza. Jest tradycyjnym posiłkiem w kuchni afrykańskiej i arabskiej – dawniej świadczyła  o bogactwie, dobrobycie i szczęściu. Bogata w potas,  magnez, miedź, cynk, żelazo, wapń, fosfor, błonnik oraz witaminy z grupy B. Jej przygotowanie jest banalnie proste i szybkie dlatego, że nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ziarna wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Można użyć jej jako bazę do sałatek, do dań przyrządzonych na ciepło lub zimno

Kasza bulgur jest znana już od ponad 4000 lat.

Jest podstawowym składnikiem w kuchni tureckiej, indyjskiej i bliskowschodniej. Zawiera bardzo mało tłuszczu i mnóstwo minerałów. Jest też dobrym źródłem żelaza, magnezu, manganu, selenu i fosforu. Wspaniałe źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego jak i błonnika. Występuje w trzech odmianach: drobnej, średniej i grubej. Nadaje się idealnie do przygotowywania farszów, sałatek, ale też jako dodatek do obiadu.

Orientalny kurczak z kaszą jęczmienną i warzywami

Składniki:
  • Filet z kurczaka,
  • Brokuł,
  • Papryka czerwona,
  • 2 ząbki czosnku, cebula,
  • 5 pieczarek,
  • 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej,
  • Sezam,
  • Olej do smażenia.
Przyprawy:
Wykonanie:

Do 2 szklanek wrzątku wrzucamy przepłukaną kaszę i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie przygotowujemy mięso i warzywa.
Kurczaka kroimy w  grubą kostkę i przesmażamy na oleju. Po usmażeniu odstawimy go na bok i na tej samej patelni smażymy warzywa.
Zaczynamy wrzucać od cebuli i czosnku następnie pieczarki i papryka pokrojone w dużą kostkę. Brokuł podgotowujemy ‘al dente’, przelewamy zimną wodą. Do warzyw dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka, przyprawy oraz ostry sos i sos sojowy. Na koniec dodajemy brokuł podzielony na mniejsze części. Mieszamy z ugotowaną kaszą, do dekoracji można posypać sezamem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj