Woda po kiszonkach – czyli jak nie marnować jedzenia i korzystać z dobrodziejstw polskiej kuchni

Kiedy zbliża się lato i jesień, a na polach pojawiają się pierwsze plony, wielu z nas zaczyna domową produkcje przetworów, które będą królowały na naszych stołach przez całą jesień i zimę. Inni udają się do sklepów lub kupują przetwory online. Jednak niezależnie od sposobu pozyskania przez nas kiszonek, wszyscy zastanawiamy się nad jedną rzeczą – czy nie warto wykorzystać również wody po kiszonkach w naszej kuchni? A jeśli tak, to w jaki sposób możemy to zrobić?

Niewykorzystane złoto polskiej kuchni

Zalety wody po kiszonkach można wymieniać w nieskończoność. Nie są one związane jedynie z aspektem ekologicznym i ekonomicznym – czyli z niemarnowaniem jedzenia podczas gotowania, ale łączą się również z pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Kiszonki są bowiem skarbnicą wspomagającej naszą odporność witaminy C, która jest szczególnie ważna w okresie jesienno-zimowym. Zawierają również witaminy B12, B6, B3, C, A, E, K, sole mineralne, kwas mlekowy oraz są naturalnym probiotykiem. Dodatkowo dostarczają również potężną dawkę błonnika, który pozytywnie wpływa na działanie naszych jelit oraz oczyszcza organizm z toksyn. Wody z kiszonek dzięki zawartości mikroelementów oraz sodu są dobrym pomysłem na nawodnienie organizmu i mogą służyć również jako naturalne napoje izotoniczne oraz napoje idealne na kaca.

Klasyka czy nowoczesność?

Kiszonki znane są od pokoleń, a polska kuchnia ukochała je w szczególności. Wielu z nas poznawało najpopularniejsze domowe receptury na kiszone ogórki lub kapustę od rodziców i dziadków. Warto jednak pamiętać, że kiszeniem można się bawić, a w kuchni ważna jest również kreatywność. Kisić można praktycznie wszystko: buraki, paprykę, fasolę, jabłka, ale również cytryny, pieczarki i czosnek. Dzięki różnorodności możliwości kiszenia, możemy urozmaicać smakowo nasze jesienne sałatki, zupy, ale również uzyskiwać niezwykle ciekawe w smaku wody.

Aby cieszyć się walorami smakowymi oraz naturalnym wpływem na zdrowie, szczególnie polecamy wykorzystywanie kiszonych zalew podczas kuchennych eksperymentów, do których mogą zainspirować poniższe rodzinne przepisy.

Przepisy i porady

Proces kiszenia warzyw i owoców to najstarsza metoda utrwalania warzyw, jednak niezależnie od przepisu należy pamiętać o jakości produktów, a w szczególności soli, która stanowi podstawę zalew. Sól powinna być biała, warzona bez żadnych smakowych dodatków, które mogą zaburzyć smak kiszonych produktów oraz wody po kiszeniu.

Zakwas z kiszonych buraków

Składniki:

Sposób przyrządzenia

Buraki obrać i pokroić w plastry, a następnie umieścić w słoiku lub kamiennym garnku (uprzednio wyparzonym!). Dodać liście laurowe, czosnek oraz pieprz.
W wodzie rozpuścić sól i zalać nią buraki. Wszystkie warzywa i zioła powinny być całkowicie zakryte wodą, jeśli uparcie wypływają na wierzch możesz je dociążyć starannie umytym i wyparzonym talerzykiem.
Słoik dokładnie zakręcić, natomiast garnek można nakryć kawałkiem gazy i obwiązać gumką recepturką lub sznurkiem. Klasyczne słoiki zakręcane wymagają “odgazowania”, lekkiego poluzowania nakrętki, kilka razy podczas pierwszych dni fermentacji.
Buraki pozostawić na minimum pięć dni w ciepłym miejscu. Po tym czasie zakwas jest gotowy do spożycia.
W razie pojawienia się pleśni zakwas niestety trzeba wyrzucić, spożywanie produktów z zalążkami pleśni może być bardzo szkodliwe dla zdrowia.

Zakwas z buraczków może posłużyć do zakwaszenia zup: barszczu czerwonego oraz chłodników i zup z botwinką. Sprawdzi się również jako napój pełen witamin.

Jeśli nie masz czasu lub możliwości sporządzić zakwas z buraków samodzielnie, a chcesz skorzystać z jego właściwości zdrowotnych, w Spiżarni Rumianek znajdziesz gotowy do spożycia Zakwas z czerwonych buraków 100% ekologiczny kiszony 500ml Bio Food.

Jesienny krupnik z wodą z kiszonych ogórków

Składniki:

Sposób przyrządzenia

Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i zalać wodą. Dodać umyte podroby oraz suszone grzyby i wstawić na ogień. Gdy wywar się zagotuje, wsypać umytą kaszę. Pod koniec gotowania dodać obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki, które należy ugotować do miękkości na wolnym ogniu. Na koniec gotowania dolać wodę z kiszenia ogórków i doprawić zupę solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojonym na drobno koperkiem.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the comparison bar
Porównaj