Orzechy włoskie – wpływ na organizm i zdrowie człowieka

Orzech włoski przybył do Polski w 1218r,  przywiózł go zakonnik Jacek Odrowąż, który będąc we Włoszech zasmakował tych owoców.
Bracia Dominikanie postanowili, że zaczną rozmnażać sadzonki tej rośliny, dzięki czemu uprawa drzew orzecha włoskiego w Polsce zaczęła się powiększać.
W naturalnym stanie orzech włoski występuje w Azji, poczynając od Turcji, przez Iran do półwyspu Indochińskiego aż po Japonię.

Orzech włoski to długowieczne drzewo o bardzo gęstej i rozłożystej koronie. Młode, świeże gałązki są zielone i soczyste, z czasem drewnieją. Kwitnie od kwietnia do maja.
Wysokość drzewa orzechowego może osiągać do 30 m. Pień jest mocno rozgałęziony. Kora gładka, szara, z biegiem czasu ciemniejsza i spękana. Liście są złożone, zbudowane z mniejszych, „jajowatych” liści, z których szczytowy jest największy. Ich liczba jest na ogół nieparzysta. Młode liście mają rdzawy kolor, z czasem nabierają odcieni zieleni. Kwiaty orzecha włoskiego mają kształt zwisających „kotków”, o zielonym kolorze. Brązowiejące to kwiaty męskie, a bardziej niepozorne, pojedyncze to kwiaty żeńskie.

Owocem drzewa orzechowego jest duży pestkowiec, o średnicy do 6 cm o zielonej, mięsistej łupinie w kształcie kulistym. We wrześniu i październiku pęka, uwalniając swoje nasiono czyli orzech. Orzech włoski jest bardzo twardy, zdrewniały i szarawo brunatny. Nasiona orzecha, tak samo jak liście, charakteryzują się intensywnym, przyjemnym zapachem oraz silnym smakiem. Mają bardzo wysoką zawartość tłuszczu bo aż 60% a wartość kaloryczna w 100 gramach orzechów wynosi 715 kcal. Zawierają także duże ilości witamin z grupy B i witaminy C (tylko świeże) oraz związków mineralnych.

Owoce i liście orzecha włoskiego przedstawiają szeroki zakres właściwości leczniczych. Wykazują właściwości bakteriobójcze, mogą wspomóc terapię antybiotykową wielu rodzajów bakterii m.in:. gronkowców, paciorkowców, pałeczek czerwonki bakteryjnej oraz innych bakterii antybiotykoopornych.
Dzięki dużej zawartości garbników i juglonu działają ściągająco na błony śluzowe jamy ustnej  i przewodu pokarmowego oraz na skaleczenia skórne, zmniejszają w ten sposób przepuszczalność dla wody oraz płynu surowiczego, hamując krwawienia z uszkodzonych naczyń krwionośnych oraz zmniejszają stany zapalne. Wykazują również właściwości przeciwgrzybiczne.
Picie wyciągu z orzecha włoskiego może także obniżyć poziom cukru we krwi, stosuję się go również w celu zatrzymania laktacji u kobiet karmiących.

Wyciągi z liści lub z owocu orzecha włoskiego stosuje się pomocniczo w:

a) doustnie 
  • stanach nieżytowych przewodu pokarmowego,
  • biegunce na tle bakteryjnym,
  • wzdęciach spowodowanych błędami w odżywianiu,
  • zatruciach pokarmowych,
  • stanach przedcukrzycowych i początkach cukrzycy,
  • w niektórych schorzeniach układu limfatycznego na tle nowotworowym i gruźliczym
b) zewnętrznie
  • egzemie,
  • trądziku,
  • liszajach,
  • potliwości nóg,
  • zapaleniu jamy ustnej

Orzechy włoskie posiadają właściwości prozdrowotne, wspierając tym samym funkcjonowanie całego organizmu.
Wykazują m. in. następujące pozytywne interakcje:

  • chronią układ krążenia, wzmacniają układ nerwowy,
  • poprawiają pracę mózgu, poprawiają wygląd cery,
  • pielęgnują włosy,
  • łagodzą dolegliwości żołądkowe,
  • wspierają leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów

Już niewielka porcja orzechów włoskich pokrywa sporą część dziennego zapotrzebowania na witaminy i minerały. Dostarczają bardzo dużo energii pochodzącej ze zdrowych form tłuszczy (omega-3). Zawierają wysoką ilość manganu. Dodatkowo, jeśli chodzi o ilość witamin, orzechy włoskie wyróżniają się dużą zawartością wit. E, folianów (kwasu foliowego), tiaminy oraz wit. B6.

100 gram orzechów włoskich pokrywa dzienne zapotrzebowanie na (USDA):
SKŁADNIK % RDI
TŁUSZCZE217%
MIEDŹ167%
WITAMINA E139%
MANGAN148%
FOSFOR49%
MAGNEZ40%
ŻELAZO36%
ENERGIA33%
CYNK28%
TIAMINA28%
BIAŁKO27%
FOLIANY (kwas foliowy)24%
BŁONNIK18%
WĘGLOWODANY11%
WAPŃ10%
POTAS9%
WITAMINA C2%
CHOLESTEROL0%
SÓD0%

Ciekawostki:

  • drzewa orzecha włoskiego traktowane są jako tzw. gatunek inwazyjny
  • jest najbardziej długowiecznym drzewem w sadownictwie, dożywa nawet do 500lat
  • cenny materiał do produkcji mebli
  • niedojrzałe owoce i liście są wykorzystywane do produkcji nalewek
  • juglon – barwnik, który zabarwia na żółty kolor skórę człowieka jest stosowany do produkcji środków opalających
  • dają owoce po 4-5 lub 8-10 latach (w zależności od tego w jaki sposób były rozmnażane)
  • drzewa te uprawiane są od około 2500 roku p.n.e. 
  • olej z orzechów włoskich służy do otrzymywania różnego rodzaju mydeł, tuszy, farb drukarskich, farb olejnych oraz lakierów.

Z orzechów włoskich możesz sporządzić wyjątkowo aromatyczne masło orzechowe. Wystarczy wrzucić do blendera porcje orzechów (warto je wcześniej krótko uprażyć na patelni) i zmiksować na gładką masę. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta, dodaj łyżkę lub dwie oleju rzepakowego.

Wielbicielom wytrawnych, głębokich smaków polecamy Bio mus buraczano-orzechowy Farma Świętokrzyska i Bio chutney gruszkowy Farma Świętokrzyska z dodatkiem orzechów włoskich.

Napisz komentarz

Wybierz pola do wyświetlenia. Inne zostaną ukryte. Przeciągnij i upuść, aby zmienić kolejność.
  • Obraz
  • SKU
  • Ocena
  • Cena
  • Magazyn
  • Dostępność
  • Dodaj do koszyka
  • Opis
  • Treść
  • Waga
  • Wymiary
  • Dodatkowe informacje
  • Atrybuty
  • Atrybuty niestandardowe
  • Pola niestandardowe
Click outside to hide the compare bar
Porównaj
Lista życzeń 0